FOTO | Cele mai CIUDATE roșii, cultivate de un arădean. Bărbatul are 40 de soiuri de pe toate continentele
Un arădean care s-a stabilit de câțiva ani în Curtici a ajuns să cultive cele mai neobișnuite soiuri de roșii, atât ca aspect, cât și ca aromă sau culoare. Fratele său, căpitan de navă, i-a adus semințe de pe toate continentele.
Mircea Tunaru deține soiuri de tomate provenite din Chile, Brazilia, Peru ori Panama. Mai mult, de pe toate continentele, dar mai ales din America de Sud. Fratele său este marinar, căpitan de navă, și a avut grijă ca din fiecare loc în care ajunge să aducă semințe de tomate. Astfel, în momentul de față, Mircea Tunaru se poate lăuda cu 40 de soiuri de tomate, din toate colțurile lumii.
Bărbatul este cunoscut mai ales în Piața Miorița, din Micălaca, acolo unde își vinde ciudatele tomate de câțiva ani. Deși sunt mai scumpe, are clienți fideli, pentru că roșiile sale au arome diferite, iar unele au și aspect ciudat. Bărbatul vinde tomate care atunci când sunt coapte sunt negre, albe, galbene sau... verzi.
”Prințul negru”, ”Diamantul”, ”Roșia Gogoșar” sau ”Roșia Castravete” sunt doar câteva dintre numele soiurilor neobișnuite pe care arădeanul le cultivă în patru sere construite în gospodăria sa din Curtici.
Cultivatorul are tomate care arată precum gogoșarii sau ardeii și care sunt goale înăuntru, astfel că pot fi umplute ușor cu brânză, vinete, pate sau alte specialități. Acest soi este și unul dintre preferatele clienților săi, iar arădeanul visează că într-o zi va ajunge să aprovizioneze restaurantele cu pretenții.
”Până acum vreo șase ani, cultivam și eu roșii tradiționale, ca toți din zona Curtici-Macea. Dar an de an aveam pierderi sau profit infim, în schimb munceam pe rupte. Așa că am decis să cultiv roșii de care nu au toți. Mai puține, dar mult mai bune”, a declarat, pentru ARQ, Mircea Tunaru.
Chiar dacă acum cultivă pe o suprafață mai mică, profitul nu a întârziat să apară. Arădeanul își vinde roșiile speciale cu 10 lei kilogramul, la piață, în timp ce soiurile tradiționale se vând cu doi lei în această perioadă. Pentru că unele dintre soiurile pe care le deține se găsesc și în supermarket, fiind importate, arădeanul cere la piață jumătate de preț, oferind în plus garanția că produsele sale sunt crescute fără chimicale și tratamente.