ATENȚIE! Nu e bine să ținem pâinea în frigider!
Daca vrem sa pastram painea proaspata cat mai mult timp, ambalarea acesteia in pungi de plastic si depozitarea in frigider este cea mai mare greseala pe care o putem face, conform unui test facut de echipa seriouseats.com.
Aluatul de paine, compus din faina de grau, ca ingredient principal, impreuna cu apa si drojdia, contine granule de amidon, care dispun de o structura naturala cristalina. Odata ce amidonul este amestecat cu apa, pentru a forma aluatul, si supus unor temperaturi ridicate, aceasta structura naturala se descompune.
Ulterior procesului de coacere, structura amidonului incepe sa revina la structura naturala de baza, procedeu denumit "recristalizarea prin racire", timp in care painea incepe sa se usuce.
Mediul uscat si rece din frigider nu face decat sa grabeasca acest proces, chiar daca painea este depozitata intr-un invelis ermetic pentru a preveni pierderea umiditatii. In schimb, congelarea incetineste procesul de invechire, scrie seriouseats.com.