Bolile transmise prin insecte și rozătoare revin odată cu încălzirea vremii / UPDATE: 25 de arădeni au ajuns la Județean din cauza căpușelor
Odată cu venirea sezonului cald, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică trag un semnal de alarmă privind creșterea riscului de boli transmise prin vectori. Țânțarii, căpușele, muștele și chiar unele rozătoare pot transmite virusuri, bacterii sau paraziți periculoși pentru sănătatea umană.
Printre bolile cele mai cunoscute care pot fi transmise prin intermediul vectorilor se numără infecția cu virusul West Nile, malaria, febra Denga, virusurile Zika și Chikungunya (transmise de țânțari), dar și boala Lyme și encefalita transmisă de căpușe.

Update 1 25 de arădeni au ajuns la Județean din cauza căpușelor
Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în ultima săptămână, în Unitatea de Primire Urgențe, s-au prezentat 25 de arădeni, pentru extragerea de căpușe din piele.
„Pacienții, 19 adulți și șase copii au fost înțepați, la pădure, în parcuri sau în timp ce coseau iarba.
Medicii recomandă să fim atenți atunci când ne petrecem timpul în aer liber - în parcuri sau la pădure, deoarece înțepăturile de căpușă pot trece ușor neobservate. De aceea este bine ca atunci când ajungem acasă să inspectăm, cu atenție, pielea. În cazul în care observăm înțepăturile este foarte important să extragem insectele din piele, fie acasă, fie prezentându-ne la medic, deoarece acestea pot provoca infecții grave, precum: encefalita căpușei sau boala Lyme”, transmit reprezentanții SCJU.
Infecția cu virusul West Nile, frecventă în România, este în majoritatea cazurilor asimptomatică, însă poate duce la forme grave de boală, în special la persoanele vulnerabile. Simptomele apar de obicei între 3 și 15 zile după înțepătura unui țânțar infectat.
Malaria, o boală gravă transmisă prin țânțarul anofel, poate deveni fatală dacă nu este tratată la timp. Persoanele care călătoresc în zone tropicale sunt sfătuite să urmeze măsuri de chimioprofilaxie și să se protejeze împotriva înțepăturilor.
Boala Lyme, cauzată de o bacterie transmisă prin mușcătura căpușelor infectate, este cea mai frecventă boală vectorială din Europa. Căpușele trebuie îndepărtate cât mai repede – ideal înainte de 24 de ore – pentru a reduce riscul de infectare. Nimfele, formele tinere de căpușe, sunt cele mai periculoase pentru că sunt foarte mici și pot trece neobservate.
Pentru a reduce riscul de infectare, autoritățile sanitare recomandă:
-
utilizarea plaselor și spray-urilor insectifuge;
-
purtarea hainelor deschise la culoare și cu mâneci/pantaloni lungi;
-
evitarea zonelor cu vegetație deasă;
-
eliminarea apei stătute din jurul locuințelor;
-
consultarea medicului înainte de călătorii în zone cu risc pentru a primi recomandări privind vaccinarea sau tratamentul preventiv.