Alertă! Boala care paralizează copiii a fost depistată la doi pași de România
Exodul unui mare număr de refugiaţi către ţări vecine şi Europa determină, în prezent, riscuri ca virusul să fie reintrodus în regiuni în care poliomielita a fost eradicată de câteva zeci de ani,
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că oficialii au găsit doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România şi alte trei ţări - primele cazuri de paralizie infantilă depistate în această ţară în ultimii nouă ani, scrie Mediafax.
Potrivit sursei citate, OMS a apreciat că riscul ca Ucraina să exporte poliomilita în alte ţări este scăzut, dar a subliniat că regiunea în care au fost descoperite cazurile are frontiere comune cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia.
"Dacă nu este ținută sub control, situația ar putea pune în pericol eradicarea globală a uneia dintre cele mai grave maladii ce pot fi combătute prin vaccinare", susține OSM.
OMS apreciază că cele mai expuse țări la epidemii de poliomielită sunt Pakistanul, Camerunul și Siria. Starea de alertă a apărut în toată Europa odată cu deplasarea masivă a refugiaților sirieni către Occident.
Ce este poliomielita?
Poliomielita este o boală foarte contagioasă care afectează mai ales copiii cu vârsta sub cinci ani. Poliomielita poate provoca paralizia în câteva ore și poate fi fatală în unele cazuri. Boala este transmisă în principal prin intermediul traseului fecal-oral, prin ingerarea de alimente sau apă contaminată.
Numărul de cazuri a scăzut cu peste 99% din 1988, de la 350.000 la 406 cazuri notificate în 2013. Această scădere a numărului de cazuri se datorează efortului mondial pentru eradicarea acestei boli, menționează OMS.
sursa: a1.ro