Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bei apă de la robinet? Vezi ce rişti

Bei apă de la robinet? Vezi ce rişti
Comentează 0

Zeci de oameni din comuna bistriţeană Lunca Ilveiau au acuzat probleme digestive, după ce au consumat apă de la robinet infestată cu bacteria E. coli. Apa care le-a creat probleme de sănătate provine de la o reţea care a costat 4 milioane de euro şi a fost pusă în funcţiune în urmă cu nici un an. Primăria comunei a fost amendată cu 4.000 de lei de lei, iar Direcţia de Sănătate Publică a dispus sistarea alimentării cu apă prin reţeaua respectivă.

"Apă e amară, are miros de mal, plus bacterii în cantităţi uriaşe. Am fost bolnav a două oară aproape o săptămâna", spune un localnic, citat de bzi.ro.

Acesta a sesizat Direcţia de Sănătate Publică, dar şi Ministerul Sănătăţii, însă de la acesta din urmă nu a primit încă un răspuns.

Direcţia de Sănătate Publică a cerut oprirea alimentării cu apă prin reţeaua în cauză. Mai mult, Primăria Lunca Ilvei, care gestionează această reţea de apă, a fost amendată cu 4000 de lei.

De asemenea, şeful Direcţiei Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a făcut publice şi alte nereguli: reţeaua nouă de alimentare cu apă nu avea autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică, iar inspectorii de la această instituţie, la fiecare verificare, luau apa de la vechea reţea care nu mai era folosită şi unde totul se încadra în parametri şi nu de la cea nouă care distribuia apă infestată către locuitori.

Alarmant este şi faptul că nouă reţea care pune în pericol sănătatea oamenilor a fost dată în folosinţă abia în urmă cu un an, în urmă unei investiţii de peste 4 milioane de euro.

Mare parte din investiţie a fost suportată de Compania Naţională de Investiţii.

Reprezentanţii primăriei Lunca Ilvei recunosc că sunt probleme cu apă, însă dau vină pe Compania Naţionale de Investiţii.

"Consider că în situaţia în care ne aflăm acum s-a ajuns din cauza unor deficienţe de proiectare. Probabil studiile nu au fost suficient de bine făcute. După fiecare ploaie apare o încărcătură bactereologica, iar staţia nu poate trata pe perioadele respective. Soluţia ar trebui să fie la proiectant, la oamenii de specialitate", spune Titu Someşan, viceprimarul comunei Lunca Ilvei.

Pentru că reţeaua veche nu face faţă nevoii populaţiei de apă, oamenii fac acum cozi la fântânile din comună, dar şi la magazine pentru a cumpără apă.

Sursa: realitatea.net

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite