Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Documentarul Sântana Cetatea Veche, realizat de arădeanca Flavia Dragoș, în premieră pe micile ecrane la TVR Cultural

Documentarul Sântana Cetatea Veche realizat de arădeanca Flavia Dragoș, va avea premiera pe micile ecrane sâmbătă, începând cu ora 19, pe TVR Cultural. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Complexului Muzeal Arad pe pagina de Facebook Sântana Cetatea Veche.

Filmul care prezintă ceea ce s-a întâmplat timp de o lună pe șantierul arheologic de la Sântana a avut premiera în octombrie 2023, la Cinema Arta, cu prilejul Zilelor Complexului Muzeal Arad.

Documentarul Sântana Cetatea Veche, realizat de arădeanca Flavia Dragoș, în premieră pe micile ecrane la TVR Cultural
Comentează

Realizatoarea Flavia Dragoş declara înainte de premiera de la Arta că a încercat să facă un film care să fie pe înţelesul tuturor, cu atât mai mult cu cât nu este specialistă în arheologie. „Filmul nu încearcă decât să ducă povestea Sântanei la cât mai multă lume. Am încercat să-l facem uşor de înţeles pentru publicul larg. În cele 48 de minute nu am putut reda întreaga poveste a Cetăţii Vechi, care este impresionantă”, susţine Flavia Dragoş.

Sântana-Cetatea Veche, una dintre cele mai mari fortificații ale epocii bronzului din Europa, este cunoscută publicului prin amplele săpături efectuate în ultimul timp. Cercetările arheologice au demarat încă din anul 2008 printr-o colaborare între Complexul Muzeal Arad (dr. Victor Sava), Academia Română prin Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca (dr. habil. Florin Gogâltan) și Universitatea din Bochum (prof. dr. Tobias Kienlin). Datorită rezultatelor importante obținute, au fost cooptate în cadrul proiectului instituții partenere, ca de pildă Universitatea Goethe din Frankfurt (prof. dr. Rüdiger Krause) sau Muzeul Național al Banatului din Timișoara (dr. Dragoș Diaconescu).

Prin dimensiunile sale (mai bine de 130 ha), bogăția artefactelor și studierea unor monumente din interiorul fortificației, vizibile în teren și astăzi, cercetătorii au putut schița tumultoasa biografie a fortificației. Construcția acesteia își are începuturile în jurul anului 1500 a.Chr., iar spre 1350 a.Chr. întregul sit suferă o primă distrugere. Toate sistemele de fortificare și clădirile adăpostite în interior sunt reconstruite la foarte scurt timp și mai funcționează încă aproximativ 100 ani. Cu siguranță că prosperitatea fără precedent a sitului a atras numeroși dușmani, în consecință dovezile arheologice sugerează că fortificația este asediată și distrusă în jurul anului 1250 a.Chr. Bogăția comunității poate fi cuantificată prin prezența numeroaselor artefacte din aur și bronz descoperite pe suprafața sitului. Acestora li se adăugă mărgele de sticlă, importate din Egipt sau Mesopotamia, sau grafit din Boemia. Toate aceste artefacte importante denotă statutul social privilegiat al unor membrii ai comunității.

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite