Elemente de noutate introduse de Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii
Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii a venit cu câteva elemente de noutate. Acestea au fost prezentate de Mihaela Vasil, directorul Casei de Pensii Arad.
Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii:
Tipuri de stagii de cotizare pentru care nu s-au acordat contribuții de asigurări sociale avute în vedere ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie conform legislației din domeniul pensiilor, care NU se iau în calcul la determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate, în care asiguratul a beneficiat de:
- indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001- 01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă) care constituie stagiu de cotizare realizat în conditii deosebite de muncă, conform prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 13 din HG nr.261/2001;
- indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003- 01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă) care constituie stagiu de cotizare realizat în conditii speciale de muncă, conform prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 10 din HG nr.1025/2003;
- venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor 0UG 8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă.
De asemenea, perioadele în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, ulterioare datei de 01.01.2006, asimilate stagiului de cotizare, conform art. 14 alin. (1) lit. e) din
Legea nr. 360/2023 (pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale):
- nu se au în vedere la acordarea punctelor de stabilitate,
- dar, prin excepție, se au în vedere la calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege).
La determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate, conform prevederilor art. 85 alin. (6) din lege, sunt excluse perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii (inclusiv pentru situațiile în care beneficiarii au avut calitatea de pensionar în mai multe dosare de pensie).
Prin urmare, nu întotdeauna stagiul de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, în funcţie de categoria de pensie solicitată (eligibilitate), coincide cu stagiul de cotizare contributiv utilizat pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte).
Perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în celelalte sisteme de asigurări sociale, neintegrate sistemului public de pensii, potrivit art. 162 din lege, coroborat cu art. 18 alin. (2) din Normelor de aplicare a Legii nr. 360/2023, aprobate prin HG nr. 181/2024 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr.360/2023, la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv realizat (prevăzut la art. 18 alin (1) din Norme, care face trimitere la Anexa 5 la lege), se au în vedere doar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Potrivit art. 38 alin. (3) din Norme, perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în celelalte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public de pensii, constituie stagiu de cotizare și se are în vedere la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate, conform prevederilor art. 162 din lege, doar în condiţiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv în sistemul public.
Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din lege, în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;
- au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Reducerea vârstei standard de pensionare acordată conform dispozițiilor art. 51 din lege poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege şi de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani (art. 54 alin. (2) din lege).
Un alt element de noutate este introducerea art. 56 din Legea nr. 360/2023, potrivit căruia, persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege.
„Precizăm faptul că, la determinarea stagiului complet de cotizare contributiv în vederea verificării condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare, nu se au în vedere perioadele necontributive (menționate la art. 13 lit. b) din lege), stagiile asimilate menționate la art.14 alin. (1) lit.a) - d) respectiv cursuri universitare, serviciu militar (armată), indemnizații de asigurări sociale în perioada 01.04.2001-01.01.2006, incapacitate temporară de muncă începând cu data de 01.01.2005 pentru accident de muncă, boală profesională, și nici stagiul suplimentar acordat pentru grupa I/grupa II/condiții deosebite/speciale de muncă prevăzut la art.15 din Legea nr. 360/2023.
Subliniem faptul că, aceste perioade necontributive/asimilate se au în vedere la calculul celor 5 ani de stagiu de cotizare realizați peste stagiul complet de cotizare contributiv, necesari acordării acestei categorii de pensie.
Reducerea vârstei standard de pensionare acordată asiguraţilor sistemului public de pensii, prevăzută la art. 56 din lege nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere reglementată de lege sau de alte acte normative”, a ținut să precizeze Mihaela Vasil.