Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pentru ce categorii de pensionari nu s-au emis încă decizii de recalculare

Potrivit reprezentanților Casei de Pensii Arad, având în vedere majorărilor de pensii, în urma aplicării prevederilor Legii 360/2023, pentru ca pensionarii sa își păstreze beneficiile sociale au fost adoptate de către Guvernul României următoarele măsuri:

  • nivelul pensiei până la care sunt acordate tichete pentru alimente și mese calde crește de la 2.000 lei la 2.210 lei;
  • ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul de energie sunt menținute și pentru pensionarii care au primit majorări în urma recalculării aferente Legii  nr. 360/2023;
  • nivelul pensiei până la care sunt compensate cu 90% medicamentele față de prețul de referința creșe de la 1.830 lei la 2.020 lei.
 Pentru ce categorii de pensionari nu s-au emis încă decizii de recalculare
Comentează 0

„În acesta perioada la ghișeele Casei Județene de Pensii Arad, de fapt în toată țara, se prezintă pensionari care solicita lămuriri privind deciziile de recalculare, dar și cei care nu au primit încă aceste decizii.

Am constatat că nu s-au emisii decizii din sistemul informatic național, în general, pentru următoarele cazuri:

Cazul 1 - Fie acești pensionari au intrat în sistem în luna august și ei trebuiau să primească mai întâi o decizie de pensie conform Legii nr. 263/2010 și ulterior să primească o decizie de recalculare conform  Legii  nr. 360/2023;

Cazul 2 - Avem cereri de recalculare, câteva mii pe fiecare an, unde pensionarii fie lucrează după pensionare, fie își adaugă diverse sporuri cu caracter permanent, aceste cereri trebuie întâi soluționate conform vechii legislații care a fost în vigoare până la 31 august și după ce vor fi soluționate adunându-se numărul total de puncte, ulterior va trebui să emitem și decizii de recalculare conform noii legi;

Cazul 3 - Avem decizii ale Î.C.C.J.  pe care colegii mei trebuie să le pună în aplicare și asta fac în momentul de față, punctele trebuie actualizate și după aceea urmează să emitem decizii de recalculări.

În cursul lunii septembrie și octombrie vom emite la nivel județean aceste decizii, le vom trimite pensionarilor și în cazul în care au diferențe de bani de primit le vor primi din urmă, de la 1 septembrie 2024”, susține Mihaela Vasil, directorul executiv al Casei de Pensii Arad.

Cum se trimite certificatul de viață

Mai trebuie spus că în conformitate cu dispozițiile art. 98 alin. (5) și (6) din Legea nr. 360/2023 și ale art. 10 alin. (1) și (2) din Ordinul nr. 874/2024, în cazul beneficiarilor nerezidenți aflați în plată, certificatul de viață se transmite semestrial, din proprie inițiativă, de beneficiarul nerezident aflat în plată, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an.

„Beneficiarii nerezidenți aflați în plată au obligația transmiterii certificatului de viață din proprie inițiativă, în termenele prevăzute de lege, precum și la obligația semnării acestuia în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

În cazul beneficiarilor nerezidenți aflați în plată, în aplicarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, primul certificat de viață se va transmite până la data de 30 septembrie 2024.

Transmiterea certificatului de viață se poate face prin poștă, la sediul Casei Județene de Pensii Arad, str. Voluntarilor nr. 2A, camera 4 parter,  prin fax la numărul 0257 214 061, sau scanat la adresa de e-mail certificateviata.arad@cnpp.ro.

Beneficiarul nerezident are obligația de a semna certificatul de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt”, a încheiat Mihaela Vasil.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite