Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Elemente de noutate introduse de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii: perioada de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Arad susțin că prin noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, perioada în care o persoană a beneficiat de pensia de invaliditate NU mai constituie stagiu asimilat.

Elemente de noutate introduse de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii: perioada de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat
Comentează 0

„Această categorie de pensie se acordă persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată, la ivirea riscului invalidității, iar la stabilirea acestei categorii se acordă și un stagiu potențial, după caz, indiferent de gradul de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din

cauza afecţiunilor invalidante (art. 66 din lege).

Astfel, potrivit art. 87 din lege, pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de 0,25 puncte pentru gradul | de invaliditate, 0,20 puncte pentru gradul II de invaliditate și 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate”, spune Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii Arad.

De menționat că începând cu 1 septembrie 2024, cuantumul indemnizației pentru însoţitor, acordat pensionarilor de invaliditate încadrați în gardul | de invaliditate, reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aferent lunii pentru care se face plata.

„Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată dacă au realizat stagiu de cotizare contributiv, în sistemul public de pensii.

Potrivit dispozițiilor legii, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, pensionarii de invaliditate având dreptul de a desfășura anumite activități.

Legea permite cumulul pensiei, indiferent de gradul de invaliditate, cu venituri realizate din activităţi profesionale, fiind astfel încurajată/stimulată rămânerea în activitate.

Acordarea pensiei pentru limită de vârstă persoanelor încadrate în grad de handicap respectiv persoanelor cu deficiență vizuală gravă, în raport de stagiul de cotizare contributiv realizat după data ivirii handicapului (art. 52 și art. 53 din lege).

În cazul persoanelor prevăzute la art. 52 din Legea nr. 360/2023, la calculul stagiului de cotizare contributiv pentru stabilirea eligibilității nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare (art. 52 alin. (2) din lege). Aceste perioade vor fi valorificate doar la calculul numărului total de puncte realizat.

La stabilirea drepturilor în baza Legii nr. 360/2023 pentru persoanele prevăzute la art. 52 alin.(1) lit. a) şi art. 53 din lege se acordă un număr suplimentar de 0,50 puncte pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap grav respectiv deficiență vizuală gravă (la art. 88 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 56 alin. (1) din Anexa la HG nr. 181/2024).

De asemenea, la stabilirea drepturilor în baza Legii nr. 360/2023 pentru persoanele prevăzute la art.52 alin.(1) lit. b) se acordă un număr suplimentar de 0,25 puncte pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat (la art. 88 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 56 alin.(2) din Anexa la HG nr.181/2024).

Acordarea numărului suplimentar de puncte în cazul persoanelor care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I/a II-a/ condiţii deosebite/speciale de muncă, potrivit art. 88 alin. (1) și (4) din Legea nr. 360/2023, în cazul drepturilor de pensie stabilite începând cu data de 01.09.2024.

În procesul de reformă a sistemului de pensii, care vizează corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului egalității, a fost reglementată și acordarea unui număr fix de puncte lunare pentru perioadele de activitate desfăşurate de asigurați în locuri de muncă încadrate în grupele I/a II-a/ condiţii deosebite/speciale de muncă.

Astfel, conform art. 88 alin.(1) lit a) din lege se acordă un număr de 0,25 puncte suplimentare corespunzătoare grupei II/condițiilor deosebite de muncă, pentru fiecare lună de stagiu contributive realizat în aceste condiții, iar potrivit art. 88 alin.(1) lit. b) din lege se acordă un număr de 0,50 puncte suplimentare corespunzătoare grupei I/condițiilor speciale de muncă, pentru fiecare lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții.

Excepţie: Pentru persoanele care au desfășurat activități în locurile de muncă prevăzute la art. 28 lit.a) și b) (din unităţi miniere și zonele I și II de expunere la radiații), legea acordă diferențiat un

punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu contributiv realizat în aceste condiții. (art. 88 alin.(4) din lege).

Punctajul lunar, pentru perioadele de stagiu de cotizare realizat începând cu data de 01 septembrie 2024, se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv (art. 85 alin. (7) din lege).

Pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate anterior datei de 01 septembrie 2024, raportarea se face la câştigul salarial mediu brut sau net, după caz, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Reglementarea opțiunii de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, situație în care plata pensiei anticipate încetează cu luna următoare opțiunii (art. 60 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 35 alin. (2) din Norme).

De asemenea, este reglementată opțiunea de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, situație în care încetează plata pensiei de invaliditate (art. 72 alin. (4) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 42 alin. (2) din Norme).

Suportabilitatea cuantumului pensiei de invaliditate a cărei cauză o constituie accidentul de muncă sau boala profesională (art. 160 alin. (1), (2) și (5) din lege).

Cuantumul pensiei pentru invaliditate a cărei cauză o constituie accidentul de muncă sau boală profesională, se suportă din sumele prevăzute pentru asigurarea pentru accidente de muncă și boli

profesionale în bugetul asigurărilor sociale de stat.

Începând cu data de la care pensia de invaliditate stabilită conform legii, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale devine/se transformă în pensie pentru limită de vârstă, cuantumul pensiei în plată se suportă din bugetul sistemului de asigurări sociale.

În cazul pensiei de urmaş, chiar dacă decesul susţinătorului s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, ca urmare a abrogării Legii nr. 263/2010, în speță a art.187 alin.(4), începând cu data de 01 septembrie 2024 cuantumul pensiei se suportă din bugetul

asigurărilor sociale de stat.

În situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş în condiţiile prevăzute la art. 74 lit. b) din lege, care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs, conform prevederilor art. 101 alin. (3) din lege.

Pot solicita recalcularea pensiei o singura dată într-un an calendaristic conform art.94 alin.(6) din legea nr.360/2023 pensionarii care au realizat stagiului de cotizare după data înscrierii la pensie prin adăugarea acestuia”, mai spune Mihaela Vasil.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite