Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Peste 6.500 de lei – cea mai mare sumă în plus primită de un arădean în urma recalculării pensiilor; câte pensii au crescut, câte au rămas la fel și câte ar fi putut să scadă, dar rămân neschimbate

Recalcularea pensiilor a provocat dezbateri aprinse în societate și mai ales în rândul celor îndreptățiți să le primească. Au apărut tot felul de zvonuri că multe pensii scad de fapt, dar și multe nemulțumiri legate de greșelile comise de funcționarii caselor de pensii, care au dus la nivel național la retragerea unor decizii de recalculare, după ce acestea au fost înmânate beneficiarilor.

Peste 6.500 de lei – cea mai mare sumă în plus primită de un arădean în urma recalculării pensiilor; câte pensii au crescut, câte au rămas la fel și câte ar fi putut să scadă, dar rămân neschimbate
Comentează 1

La Arad situația este mult mai calmă, în condițiile în care aici s-a lucrat mai așezat, mai atent, iar Mihaela Vasil, directoarea Casei Județene de Pensii stă și ea la ghișeu, alături de colegi, pentru a le explica pensionarilor care au nelămuriri de ce s-a procedat într-un fel sau altul.

La capitolul majorări trebuie spus că acestea se vor aplica de la 1 septembrie unui număr de 75.867 de dosare, dintre cele 89.650 dosare prelucrate deja, cea mai mare creștere fiind de 6.511 lei, beneficiarul fiind un fost angajat al Fondului Proprietății Private, în cazul a altor 68 de dosare fiind calculate majorări de peste 3.000 de lei.

Nicio pensie nu scade

Mai trebuie spus că în cazul a 1.150 de dosare cuantumul pensiei va rămâne neschimbat în urma recalculării, iar în cazul a 12.633 de dosare a rezultat o pensie mai mică decât cea aflată în plată, dar în aceste cazuri este foarte important de precizat că pensionarii vor primi în continuare aceleași sume pe care le-a primit și până acum, lucru de care au fost informați și în decizia de recalculare. „Cei care au primit decizii cu sume mai mici decât pensia aflată în plată au beneficiat de tot felul de privilegii pe legile anterioare, fiind în general foști mineri sau angajați ai CFR. Important este ca oamenii să știe că nicio pensie nu va scădea de la 1 septembrie”, a declarat Mihaela Vasil.

Puncte de stabilitate

De menționat că majorările s-au făcut prin acordarea unor puncte de stabilitate, pentru pensionarii care au lucrat peste 25 de ani, puncte crae s-au adăugat punctelor de activitate avute și până acum. Astfel pentrri o perioadă lucrată între 25 și 30 de ani s-au alocat 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare dintre anii lucrați peste 25 de ani, pentru o perioadă lucrată cuprinsă între 30 și 35 de ani s-au alocat în plus 0,75 puncte pe an lucrat, iar pentru mai mult de 35 de ani, câte un punct pe an lucrat.

Aproximativ 100 de cereri de revizuire

În ceea ce privește greșelile care sunt inerente oricărei activități, mai ales atunci când se lucrează cu cifre și se folosesc diverse programe informatice, Mihaela Vasil recunoaște că au existat, dar sunt puține. „Nu am avut decizii care să fie retrase de Poștă după ce au ajuns la pensionari. Am avut însă din cauza unei erori informatice 173 de decizii care au fost retrase de la Poștă, având în vedere că trebuiau să ajungă la pensionari arădeni aflați în străinătate, iar tarifele pe care trebuie să le plătim sunt altele”, a mai spus Mihaela Vasil. În ceea ce privește cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulțumiți de recalculare, aceasta susține că sunt aproximativ 100, iar la prima vedere doar 25 sunt justificate.

Pensionarii nemulțumiți de sumele rezultate în urma recalculării sunt așteptați la ghișeele Casei de Pensii, unde deciziile vor fi verificate și li se va explica modul de calcul. Dacă se descoperă unele erori, sunt sfătuiți să facă cereri de revizuire, la fel cum pot proceda și dacă nu sunt convinși de corectitudinea calculelor, ultimul pas fiind intentarea unei acțiuni în instanță.

Ce se întâmplă cu indemnizația socială și indemnizația de însoțitor

În continuare mai trebuie spus că indemnizația socială pentru pensionari nu va scădea sub 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența va fi suportată de la bugetul de stat.

De asemenea, indemnizația de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 de lei, de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei, suma fiind încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

În plus, de la 1 octombrie va crește pragul de impozitare a pensiilor, de la 2.000 de lei, cât este acum, la 3.000 de lei. Astfel, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.

Intrați AICI pentru informații mai amănunțite.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite