Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Părintele Ilarion Felea comemorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Ziua de 18 septembrie, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, este zi de comemorare și de cinstire a ocrotitorului acestei instituții, scrie arhiepiscopiaaradului.ro, site-ul Arhiepiscopiei.

Cu acest prilej, în Paraclisul facultății, începând cu ora 8.00, s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadrele didactice ale facultății și slujitori ai Centrului eparhial, și în prezența IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a celorlalte cadre didactice, a studenților și a numeroși credincioși.

Părintele Ilarion Felea comemorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad
Comentează 0

În cuvântul rostit cu acest prilej IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a evidențiat că această zi este una însemnată deoarece este ziua trecerii în veșniciei a patronului spiritual al Facultății de Teologie din Arad, profesor important alături de alți profesori din vremea Academiei, admirabil stăpânitor al catedrei, al ucenicilor de la teologie și al credincioșilor păstoriți. A fost apreciat de teologii din țară și de preoții din eparhie. Cele mai importante momente ale vieții sale sunt legate de teologie marcând pentru totdeauna în memoria colectivă. Odată cu canonizarea sa au fost împlinite așteptările și năzuințele Centrului Eparhial și ale facultății, acelea de a avea un ocrotitor din rândul sfinților. Canonizarea deodată cu cea a marelui teolog Dumitru Stăniloae arată cinstirea de care se bucură cei doi din partea Bisericii, amândoi arătând calea sfințeniei și devenind ei înșiși sfinți.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a săvârșit slujba Parastasului întru pomenirea Părintelui Ilarion Felea, precum și a tuturor profesorilor, ctitorilor și ostenitorilor învățământului teologic ortodox din Arad.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a arătat că ,,din documentele istorice cunoaștem, că ziua de 18 septembrie (1961) este cea în care Sfântul Ilarion, încarcerat în închisoarea de la Aiud, a trecut la viața veșnică. A fost un mare teolog și mărturisitor al Credinței Ortodoxe într-o regiune a țării afectată de prozelitismul sectar, atât în perioada interbelică, dar și după al Doilea Război Mondial. Regimul comunist din țara noastră a persecutat mulți preoți, monahi și credincioși, între ei numărându-se și Părintele Profesor Ilarion Felea, care a fost arestat, persecutat și încarcerat în mai multe rânduri.

Subliniem însă, că activitățile educațional-teologice și misionar-pastorale, precum și cea publicistică a Sfântului Ilarion, au fost și sunt de un real folos pentru cler, profesori, studenții teologi, elevii seminariști, monahi și credincioși.

Astăzi, când multe persoane sunt afectate de boli, singurătate, calamități naturale, persoane cuprinse de indiferență, tristețe, depresie și răutate, Sfântul Mărturisitor Ilarion Felea, ne recomandă să urcăm pe „Tabor”, să lepădăm plăcerile care distrug sufletul și trupul, să ne rugăm, să cercetăm pe cei bolnavi, pe cei închiși în temniță, pe cei bătrâni și neputincioși, să ajutăm pe cei afectați de inundații, secetă și alte încercări.”

Intrați AICI pentru detalii.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite