După Paști urmează Paștile Morților; cum se celebrează la Macea
Paștele, cea mai mare sărbătoare a creștinătății este urmată de o altă sărbătoare, Paștile Morților. În cele ce urmează, profesoara și publicista Florica R. Cândea ne descrie cum se celebrează Paștile Morților la Macea.
Paştile Morţilor - un ritual în Duminica Tomii, practicat şi azi. La cimitir se adună localnicii, după slujba de dimineaţă şi masa de prânz, pentru a cinsti memoria celor plecaţi în lumea umbrelor. Cine dorea, preotul săvârşea slujba chiar şi la crucea celui plecat. Dacă nu, se făcea un pomelnic, timp în care corul slujea „Christos a înviat din morţi” (la Macea exista o varianta locală), de trei ori. Apoi se dădeau de pomană ouă roşii şi colac de casă.
Coliva şi colacul. Coliva reprezintă dragostea şi rugăciunile noastre pentru cei plecaţi. Este făcută din boabe de grâu, pe care Domnul Isus Hristos le-a înfăţişat ca simboluri ale Învierii. Bobul se îngroapă în pământ, dar din el răsare o nouă plantă, o nouă viaţă. Pentru cei plecaţi, este vorba de viaţa de după moarte, cea veşnică. Coliva, este „Pâinea morţilor” şi se împarte întru pomenirea lor, se îndulceşte cu miere. (pe fiecare boabă de grâu e înfăţişată faţa lui Hristos – L. Blaga).
Prof. Florica R. Cândea