Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Complexul Muzeal Arad: Expoziția ”Drumul contelui Vécsey Károly”. Palatul Cultural, 12 iunie 2021

Complexul Muzeal Arad: Expoziția ”Drumul contelui Vécsey Károly”. Palatul Cultural, 12 iunie 2021
Comentează 0

Complexul Muzeal Arad/ Palatul Cultural / Etajul II/ Expoziția de Istorie

(intrarea dinspre Parcul copiilor)

12 iunie – 30 decembrie 2021

Marți – Duminică  09:00-17:00

La 172 de ani de la execuția la Arad, în 6 octombrie 1849, a martirilor Revoluției de la 1848-49, Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Asociația Kölcsey Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, prezintă publicului valori de patrimoniu unice, din Colecția de Relicve, în expoziția comemorativă ”Drumul contelui Vécsey Károly”, deschisă la Palatul Cultural Arad, începând cu 12 iunie 2021. Proiectul expozițional reprezintă rezultatul colaborării dintre muzeul arădean și Asociația Kölcsey Arad, în vederea promovării istoriei și culturii orașului Arad.

Evenimentul de prezentare al proiectului expozițional va avea loc în prezența autorităților locale, reprezentanților muzeului și ai Asociației Kölcsey Arad, sâmbătă, 12 iunie 2021, de la ora 17:00, în Sala Mică a Palatului Cultural (Piața George Enescu 1, intrarea laterală dinspre Aleea Personalităților).

“Când cineva aude numele contelui Vécsey Károly, are în fața ochilor chipul martirului, chipul care a suferit, a trebuit să privească cum toți camarazii lui erau executați, el fiind ultimul trimis spre  locul de pierzanie. Suferința lui nu s-a terminat însă aici. Încă în seara zilei de 6 octombrie 1849 apropiații săi și familiile celorlalți martiri de la Arad au mituit călăul. Trupul neînsuflețit al martirului Vécsey Károly a fost cumpărat și depus în cripta familiei Rosa din Cimitirul Vechi până în anul 1850. Peste un an, în 1850, pentru ca oasele sale să își găsească odihna veșnică, i-au ridicat propria criptă în Cimitirul Vechi. Doar  că istoria a făcut în așa fel încât Vécsey Károly să nu își găsească nici aici liniștea. Întru-cât în perioada dualismului orașul Arad și-a extins suprafața, administrația orașului de la acea vreme a hotărât desființarea vechiului cimitir (azi Cartierul funcționarilor). Drept urmare, a început relocarea criptelor familiale și a rămășițelor pământești în Cimitirele de Jos și de Sus (azi Pomenirea și Eternitatea), pentru ca în anul 1912 Cimitirul Vechi să fie desființat definitiv.

Cripta și rămășițele pământești ale contelui Vécsey Károly urmau să aibă însă o altă soartă: trupul generalului a fost adăpostit în cripta familiei Nikodém din Cimitirul de Sus (Eternitatea de astăzi). În același an, 1912, piatra sa funerară a fost mutată în Palatul Cultural, aflat încă în construcție. Aici a fost amenajată o sală de expoziție, deschisă publicului cu prilejul inaugurării Palatului Cultural în anul 1913. În paralel, în urma săpăturilor din 1912, au fost descoperite trupurile martirilor Lázár Vilmos și Schweidel József, depuse tot în sala unde se afla și cripta contelui Vécsey Károly. La scurt timp, în anul 1916, rămășițele contelui Vécsey Károly au ajuns din cimitirul de sus (Eternitatea)  în sala amenajată să găzduiască inițial doar piatra sa de mormânt.

În anii următori sala și piatra funerară a contelui Vécsey din Palatul Cultural au trecut în uitare. Epitaful contelui a fost ,,redescoperit” abia în 2019, când a luat naștere ideea organizării unei expoziții cu titlul ”Drumul contelui Vécsey”, al cărei vernisaj urma să se desfășoare în luna martie a anului trecut”, Mizsur Anitta, responsabil Colecție Muzeul Revoluției 1848-1849.

Demersul expozițional ”Drumul contelui Vécsey” este rezultatul colaborării dintre Complexul Muzeal Arad și Asociația Kölcsey Arad, partener al muzeului, reprezentat de domnul Fekete Károly.

Echipa proiectului expozițional:

Curator: Mizsur Anitta, Adelina Stoenescu

Design grafic: Călin Man

Restauratori: Pomlényi József, Cornel Racoveanu

Muncitori: Lucea Marius, Iacob Bembe

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite