15 transporturi întoarse din drum și amenzi de zeci de mii de lei aplicate de DSVSA Arad în cadrul acțiunii preventive împotriva febrei aftoase
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad desfășoară o acțiune preventivă împotriva febrei aftoase. Cu această ocazie au fost efectuate peste 1.100 de controale și aplicate amenzi de zeci de mii de lei.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad informează cetățenii și operatorii economici asupra măsurilor de prevenție și controalelor intensificate desfășurate în conformitate cu Decizia nr. 1/11.03.2025 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, în vederea protejării teritoriului României de riscul introducerii virusului febrei aftoase.
Având în vedere evoluția alarmantă a bolii în Ungaria (2 focare confirmate) și Slovacia (5 focare confirmate), în ciuda măsurilor aplicate de autoritățile din aceste țări, reamintim că măsurile stabilite la nivel național sunt obligatorii și au rolul de a preveni contaminarea efectivelor de animale din România.
Astfel, începând cu data de 11 martie 2025, au fost intensificate controalele rutiere, inclusiv pe timp de noapte și în zilele nelucrătoare, pe toate căile de acces în țară. Aceste acțiuni au fost desfășurate de echipe mixte din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră și DSVSA Arad.
În cadrul acestor acțiuni:
- Au fost realizate 1.105 controale;
- Au fost respinse și returnate la origine 11 transporturi de animale vii și 4 transporturi de produse din carne provenite din zonele afectate;
- Au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 66.900 de lei”, informează dr. Marcel Roșu, directorul DSVSA Arad.
DSVSA Arad adresează un apel ferm către toți crescătorii de animale și operatorii economici să evite achiziționarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricție sanitar-veterinară sau din surse neautorizate. De asemenea, în cazul apariției unor simptome de boală la animale, este obligatorie notificarea de urgență a medicului veterinar.
Sursa foto: agrointel.ro