România, din nou membră în Comisia de Statistică a ONU pentru un mandat de patru ani

România a obținut un nou mandat în prestigioasa Comisie de Statistică a Organizației Națiunilor Unite, revenind astfel în acest for internațional după o pauză de șase ani. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Statistică (INS), care a precizat că decizia a fost luată în cadrul reuniunii Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC), desfășurată pe 4 aprilie 2025 scrie Mediafax.
Recunoaștere internațională pentru statistica oficială românească
România a mai fost membru activ al Comisiei de Statistică ONU în perioada 2016–2019, când a avut o contribuție importantă, inclusiv în cadrul Biroului Comisiei. În anul 2018, Tudorel Andrei, președintele INS, a fost ales vicepreședinte al celei de-a 49-a sesiuni plenare, iar în 2019 a deținut funcția de raportor.
Potrivit INS, noul mandat de 4 ani este o recunoaștere a prestației excelente a României în domeniul statisticii oficiale la nivel internațional.
Ce este Comisia de Statistică ONU?
Creată în 1946, Comisia de Statistică a ONU este formată din 24 de conducători ai institutelor naționale de statistică, desemnați cu respectarea echilibrului regional. Rolul său este de a formula recomandări privind metodele și tehnicile statistice utilizate în toate domeniile statisticii oficiale.
Comisia coordonează activitățile statistice internaționale, stabilește standarde globale, contribuie la comparabilitatea datelor între țări și sprijină cooperarea tehnică între state. Totodată, oferă suport Diviziei de Statistică a ONU, care compilează date și ajută statele membre să își îmbunătățească sistemele statistice naționale.