Despre psihologie. Interviu cu psihologul Ancuța Breban
Psihologul arădean, Ancuța Breban a avut amabilitatea de a răspunde unor întrebări legate de profesia pe care o desfășoară.
În rândurile de mai jos, vom vedea ce înseamnă munca de psiholog, ce presupune această profesie, dar și sfaturile pe care psihologul le dă celor ce doresc să urmeze această profesie.
Oana Mateuț: Ce presupune mai exact meseria de psiholog ?
Ancuța Breban: Rolul psihologului este de a stimula autocunoașterea și dezvoltarea personală, de a preveni anumite probleme emoționale, cognitive și de comportament.
O.M. : Ce calități trebuie să îndeplinești pentru a deveni un psiholog cât mai bun?
A.B. : Ca să fii un psiholog cât mai bun, trebuie să fii empatic, creativ, înțelegător și de asemenea răbdător.
O.M. : E adevărat că majoritatea studenților merg la facultatea de psihologie pentru că vor să-și rezolve propriile probleme?
A.B. : Într-o mare parte, da, considerând că ajutându-se pe ei, pot să-i ajute și pe ceilalți.
O.M. : Cum e la facultatea de psihologie?
A.B. : În cadrul acestei facultăți înveți despre toate domeniile psihologiei, astfel că la cursuri studenții au parte de materii creative, de dezvoltare personală, dar și de elemente mai exacte, cum ar fi cercetarea în domeniul psihologiei și aplicarea de teste și chestionare. Este o facultate care presupune mai multă muncă de creativitate, se axează mult mai mult pe latura umană și studiază omul din punct de vedere psihologic, biologic și social.
O.M. : Locurile de muncă se găsesc ușor în acest domeniu?
A.B. : Depinde de specializarea pe care ți-o alegi. Cu toate acestea, în instituțiile publice, locurile sunt destul de limitate.
O.M. : Referitor la salariu, se câștigă bine din această meserie?
A.B. : Fiind o meserie în care se lucrează cu oamenii, partea materială este pe locul doi. Cu toate acestea, este o meserie cu foarte mult potențial financiar.
O.M. : Credeți că ar fi mai benefic pentru viitorii studenți să urmeze acest tip de facultate în străinătate?
A.B. : Nu, deoarece consider că poți să empatizezi mai ușor cu cei din țara ta, dar este o chestiune de alegere.
O.M. : Pe viitor, ce sfaturi le oferiți celor care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu?
A.B. : Pentru cei care își doresc să urmeze o astfel de carieră, i-aș sfătui în primul rând să se dezvolte ei personal și să înțeleagă scopul alegerii acestui domeniu, să se informeze cât mai mult despre ce înseamnă această profesie.
Voluntar ARQ,
Mateuț Oana