Ce spune doctorul Gheorghe Domșa despre organizarea spitalelor din Arad
Grupul de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a dezvoltat un plan strategic de organizare spitalicească, coordonatorul acestui grup fiind Gheorghe Domșa, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
„Rolul meu în gestionarea acestei pandemii, la nivelul județului Arad, este să reunesc toate instituțiile care pot să se implice, să apelez la colaborarea medicilor cu experiență, care pot prin sfaturile lor să contribuie la stoparea acestei epidemii și, în general, să îmi aduc aportul la rezolvarea oricăror probleme ce apar în această perioadă, majoritatea dintre ele fără precedent, deoarece ca orice spital din România sau din lume, nici Spitalul Județean nu a fost gândit doar pentru boli infecto-contagioase. Grupul nostru s-a dezvoltat, mulți medici cu experiență aducându-și contribuția, prin opiniile lor profesioniste, pentru rezolvarea problemelor.
La Spitalul Municipal s-au creat circuitele medicale, iar acum spitalul corespunde rezonabil cerințelor, personalul medical este protejat, echipamentele sunt suficiente, situația este sub control. La Spitalul TBC din Grădiște am transferat bolnavii de la o secție care inițial era de boli infecțioase, extinzând secția ATI, pe care am dotat-o inclusiv cu ventilatoare, pregătindu-ne pentru eventualitatea în care vor fi necesare mai multe paturi pentru persoanele care au nevoie de ventilație.
De asemenea, am pus la punct un protocol de colaborare pentru inițierea unui studiu clinic care vizează tratarea bolnavilor de COVID cu plasmă recoltată de la persoanele aflate în convalescență, bineînțeles cele care doresc să doneze plasmă. Acest protocol a fost înaintat Ministerului Sănătății și așteptăm avizul pentru a putea folosi acest nou tip de tratament.
În plus, avem 79 de paturi libere destinate persoanelor infectate cu COVID-19, alte 19 paturi fiind pentru persoanele suspecte de infectare. Avem, de asemenea, câte 5 paturi la secțiile de Terapie Intensivă de la Municipal, respectiv de la TBC. Astăzi, la 7.30, aveam un efectiv de 174 de bolnavi infectați cu COVID-19, internați în spital. Privitor la testări, în perioada 16-21 aprilie, s-au efectuat 612 teste, dintre acestea 491 negative, 76 pozitive, iar 45 neconcludente, ultimele urmând să fie repetate”, a declarat dr. Gheorghe Domșa.