Autoritățile pun tunurile pe ambrozie și pe proprietarii care nu-și curăță terenurile; vezi ce amenzi riscă aceștia
După ce la sfârșitul săptămânii trecute SC Gospodărirea Comunală Arad anunța că a demarat, luna trecută, o amplă campanie împotriva ambroziei, astăzi a venit rândul Poliției Locale, Primăriei și Prefecturii să anunțe măsurile pe care le-au luat pentru combaterea buruienii.
„Proprietarul unui teren situat în cartierul Aurel Vlaicu s-a conformat indicațiilor polițiștilor locali ai Biroului Protecția Mediului, curățând perimetrul care fusese invadat de ambrozie. Arădenii, persoane fizice sau juridice, deținători de terenuri sunt informați asupra obligativității de a menține curățenia și, totodată, de a stopa dezvoltarea florei spontane prin cosire sau erbicidare, în conformitate cu prevederile HCLM 162/2006, privind gospodărirea municipiului Arad”, susțin reprezentanții Poliției Locale.
La rândul său, Primăria reamintește arădenilor zonele unde au intervenit cei de la GCA: strada Pădurii; strada Vântului - Sânicoulau Mic; strada Tarafului, pistele de biciclete de pe digul Mureșului; platformele de gunoi din preajma condominiilor; strada Constituției (marginea drumului); strada Mărului, strada 6 Vânători; Condominiu Alfa; Condominiu Aurel Vlaicu; Condominiu Bujac; Condominiu Confecții; Condominiu Drăgășani; Condominiu Gai; Condominiu Pârneava; Condominiu Centru; Condominiu Funcționarilor; Condominiu Grădiște; Condominiu Micălaca și alte suprafețe de pe strada Mărului, Vântului, Groapa de gunoi și Penitenciar. „În scopul distrugerii buruienii și al prevenirii răspândirii acesteia, s-au desfășurat lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii. Pentru ca acțiunea de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei să aibe succes, este important ca acţiunile iniţiate de administraţia locală prin operatorul de spaţii verzi să fie completate de cele ale proprietarilor de terenuri. În conformitate cu prevederile HCLM 162/2006, privind gospodărirea municipiului Arad şi a legislației privind combaterea buruienii ambrozia adoptată la nivel național prin Legea nr. 62/2018 aprobate prin H.G 707/2018, proprietarii de terenuri sunt obligați să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase, colectarea și transportul deșeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei. De altfel, instituția anunță că acțiunile de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei de pe domeniul public vor continua și în perioada următoare.
Prefectura cere verificări
În lupta cu ambrozia intervine și Prefectura. Reprezentanții instituției anunță că prefectul Florentina Horgea a dispus instituțiilor deconcentrate verificarea situației din teren și luare măsurilor necesare pentru eradicarea buruienii. „De asemenea, Instituția Prefectului a comunicat cu celeritate primăriilor obligațiile care le revin în combaterea ambroziei, conform actelor normative amintite, în contextul efectelor nocive pe care această buruiană alergenă le poate avea asupra populației. Recent, ca urmare a constatării de către populație a prezenței ambroziei în mai multe locuri din județ, Instituția Prefectului – Județul Arad a transmis în data de 28.06.2019 atât Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, cât și tuturor primăriilor din județ, notificări privind necesitatea derulării activităților de control în perioada 1-15 iulie, perioadă specificată în Lege pentru respectiva activitate. Conform acelorași norme legale, primăriile au obligația ca până la data de 20 mai a fiecărui an, prin agenții agricoli, să constate și să stabilească toate suprafețele de teren infestate cu buruiana ambrozia de pe teritoriul lor. Până pe 25 mai primăriile întocmesc un centralizator al terenurilor infestate de ambrozie pe care îl trimit Direcției Județene pentru Agricultură, iar până la data de 5 iunie a fiecărui an sunt obligate să notifice în scris proprietarii cu privire la obligația ce le revine conform prevederilor art. 1, alin. 2 din Legea nr. 62/2018, și anume de a desfășura lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice în scopul distrugerii buruienii ambrozia și prevenirii răspândirii acesteia. După apariția Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, Prefectul Județului Arad a emis Ordinul cu nr. 415/2018 prin care s-a constituit Comisia mixtă de control pentru verificarea în teren a respectării de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor sistemelor de irigații și ai bazinelor pisciole a obligațiilor ce le revin conform actului normativ amintit. Conform acestui Ordin, Direcția pentru Agricultură a Județului Arad asigură președinția și secretariatul comisiei, ca membri figurând reprezentanți ai Comisariatului Județean Arad al Gărzii Naționale de Mediu, Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad și unităților administrativ-teritoriale”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.
Calendarul controalelor
Pentru a verifica respectarea măsurilor impuse, comisia mixtă va efectua un prim control în teren între 1 și 15 iulie. Dacă în urma controlului va fi constatată nerespectarea obligației proprietarilor de teren de a efectua lucrări pentru combaterea ambroziei vor fi aplicate avertismente. Ulterior, în perioada 16-31 iulie, comisia va efectua un al doilea control la proprietarii avertizați. „Dacă situația nu este remediată nici la data celui de-al doilea control, proprietarii pot fi sancționați în baza art. 3, alin. (2) din Legea 62/2018 cu amendă contravențională de la 750 lei până la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, mai susțin cei de la Prefectură.