Şapte păcate ale mitingului PSD
Ciudat: PSD a dus sâmbătă un număr mare de oameni la marele miting din Bucureşti, dar a ieşit, paradoxal, prost. Reacţia masivă a opiniei publice a fost critică faţă de un miting pe de o parte fără sens logic (PSD este la guvernare), pe de altă parte contra curentului majoritar (românii nu vor să se întoarcă la perioada în care politicienii nu puteau fi anchetaţi pentru fapte de corupţie).
Şapte păcate grele au atârnat de mitingul lui Dragnea şi au tras în jos PSD.
- Sfidarea. Obsesia numerelor mari cerute insistent de Dragnea, dorinţa de a arăta forţă prin număr mare de participanţi a fost percepută ca o aroganţă. PSD a sfidat continuu. A sfidat prin comparaţia deplasată cu mitingurile de susţinere a justiţiei, la care oamenii nu au fost căraţi de partide şi înscrişi pe tabele. PSD a sfidat prin încercarea de a se opune curentului majoritar de opinie, favorabil luptei împotriva corupţiei. Dragnea a sfidat prin încolonarea a sute de mii de oameni, din care a făcut scut viu pentru a se apăra de justiţie.
- Ameninţarea. PSD a încercat o lovitură de forţă agresivă, a ameninţat şi intimidat deopotrivă procurori, judecători, jurnalişti, societatea civilă. A dorit să transmită un mesaj de forţă, dar a arătat de fapt că este un partid-stat. Dragnea a reuşit să amintească românilor că PSD este o ameninţare pentru parcursul democratic al României.
- Abuzul. Deşi mitingul era îndreptat teoretic împotriva abuzurilor, a fost construit prin abuz de forţă şi ameninţare. Cotele impuse organizaţiilor judeţene, oamenii duşi cu forţa din instituţii publice şi clientela de tot felul scoasă în stradă au fost percepute ca abuz de putere.
- Minciuna. Românii au înţeles perfect minciuna fondatoare a mitingului. Nu abuzurile îi îngrijorează pe cei de la PSD, îi sperie justiţia, procurorii, pedeapsa pentru corupţie. Un uriaş aparat de propagandă acuză „staul paralel”, când de fapt e vorba despre controlul asupra justiţiei.
- Ipocrizia. PSD este singurul partid din istorie care, aflat la guvernare, protestează împotriva Guvernului. Statul e masiv în mâinile PSD, care are toate pârghiile să acţioneze constituţional. Românii au înţeles că PSD vrea să fie de fapt deasupra legii şi deasupra Constituţiei. Lupta împotriva abuzurilor este o ipocrizie a celor care vor de fapt să fie abuzivi.
- Lipsa direcţiei credibile. PSD nu a reuşit să arate susţinătorilor, opiniei publice o direcţie credibilă. România aşa cum o doreşte PSD ar fi dominat de arbitrar şi corupţie, de politicieni corupţi şi sfidători. Teleorman ca model al României nu inspiră, sperie!
- Mizeria. Mizeria lăsată în urmă de mitingul PSD are valoare de simbol. A fost un miting finanţat cu bani murdari (sugerează asta sursele netransparente), scop abscur ascuns într-o ceaţă de minciuni, discursuri asimilabile unei propagande murdare şi multă lume de calitate îndoielnică, incapabilă să înţeleagă propria prezenţă în piaţă.