Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tranzacțiile imobiliare realizate în județ au anulat impresia de criză provocată de pandemie și războiul din Ucraina

Județul Arad stă bine într-un top al trazacțiilor imobiliare realizat la nivel național. Într-o analiză realizată la comada Primăriei, se arată că Aradul se află pe locul 14 la nivel național, cu 5.270 de tranzacții efectuate până în luna mai, locul I fiind ocupat de București, care este lider autoritar, cu 44.402 tranzacții, urmat de Ilfov, cu 18.761 tranzacții și Brașov, cu 12.165 tranzacții. Dintre județele învecinate, suntem depășiți de Timiș, unde au fost raportate 11.900 transacții și Bihor, cu 7.684 tranzacții.

Tranzacțiile imobiliare realizate în județ au anulat impresia de criză provocată de pandemie și războiul din Ucraina
Comentează 0

„Spre deosebire de pieţele eficiente, piaţa imobiliară nu se autoreglează ci este deseori  influenţată de reglementările guvernamentale şi locale. Cererea şi oferta de proprietăţi imobiliare pot tinde către un punct de echilibru, dar acest punct este teoretic şi rareori atins, existând întotdeauna un  decalaj între cerere şi ofertă. Oferta pentru un anumit tip de cerere se dezvoltă greu iar cererea poate să  se modifice brusc, fiind posibil astfel că de multe ori să existe supraofertă sau exces de cerere şi nu echilibru. Cumpărătorii şi vânzătorii nu sunt întotdeauna bine informaţi iar actele de vânzare cumpărare nu au loc în mod frecvent. De multe ori, informaţiile despre preţuri de tranzacţionare sau  nivelul ofertei nu sunt imediat disponibile”, se arată în document.  

Autorii acestuia mai susțin că proprietăţile imobiliare sunt durabile şi pot fi privite ca investiţii. „Tranzacţiile cu terenuri care s-au efectuat în acest an pe raza judeţului Arad au reuşit să anuleze impresia de criză care a cuprins acest sector imobiliar în perioada stării de urgenţă declanşată de  pandemia Covid-19 și de conflictul dintre Rusia și Ucraina”, mai susțin autorii analizei. Aceștia au ținut să precizeze că cererea nu depăşeşte nivelul ofertelor existente în piaţa imobiliară, iar prin comparaţie cu pieţele de  bunuri, de valori mobiliare sau de mărfuri, pieţele imobiliare încă sunt considerate ineficiente. „Această caracteristică este cauzată de mai muţi factori cum sunt o ofertă relativ inelastica şi o localizare fixă a proprietăţii imobiliare. Ca urmare, oferta de proprietate imobiliară nu se adaptează rapid ca răspuns la schimbările de pe piaţă. În prezent piaţa terenurilor este într-o uşoară creştere, deoarece este favorizată de situaţia  economică a ţării şi de previziunile cu privire la creşterea PIB-ului. Un alt factor determinant este scăderea dobânzii la creditele oferite de bănci”, se mai arată în document.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite