Tradiții de Anul Nou: Corinda la găzdoi și rețete locale
La Anul Nou, mergeau feciorii din Macea cu căciulile gătate (aranjate) de către drăguţe (iubite) cu fire (prime - panglici) şi mărgele. Ei erau însoţiţi de un stegar, iar când ajungeau la casele fetelor, porneau jocul, cu trei zicăli: de-a lungu, de-a-n-torsu, mănănţaua. Vestea sosirii pălăscaşilor era făcută de pălască (un clopoţel de aramă cu o limbă, tot de aramă, un ţăngălău).
Corinda la găzdoi
Pluguşorul: trei colindători, doi boi, gazda.
Cei trei colindători intră în casa creştinului, se rotesc în mijlocul camerei şi gazda zice gospodarului:
„Aho, aho la obloane, la boieri, la cocoane, cavaleri şi domnişoare
Şade dumnealui în casă
c-un pahar de vin pe masă,
iar în fundul paharului şade lumina
Şi Dumnezeu cu deofina
Hei, hei, homorei
Şi mai mânaţi, flăcăi!”
Boii mugeau (de trei ori)
Gazda zice:
„Astă-vară primăvară
Iese Domnul pe afară
Porunceşte la argaţi:
-Boii să îi înjugaţi
Şi de-arat să v-apucaţi
Unde nu-s spini, nici mărăcine
Şi unde se poate ara bine
Hei, hei, homorei
Şi mai îndemnaţi flăcăi!”
Boii mugeau (de trei ori)
Cei trei colindători se opresc în mijlocul camerei, iar gazda se întoarce către stăpânul casei şi îi face urarea:
„Anul Nou ce astăzi vine
Să v-aducă dar şi bine
Anul Nou ce a intrat
Fie binecuvântat
Holdele să vă rodească
Măiestria să-nflorească
Şi tot bine să trăiţi
La mulţi ani fericiţi!
La mulţi ani cu-ndestulare
Vă poftim cu mic cu mare
Toată casa-n bucurie, veselie
La anul şi la mulţi ani!”
Urare de Anul Nou (Sfântul Vasile)
„Anul Nou ce astăzi vine
Să v-aducă dar şi bine
Anul Nou ce a intrat
Fie binecuvântat
Holdele să vă rodească
Măiestria să-nflorească
În toată casa, bucurie, veselie
Să trăiţi «La mulţi ani»”.
Această urare era însoţită de un plug construit de copii şi împănat. Copiii aveau străicuţe şi căpătau mere, nuci, cârnaţi şi cărdăboş (înfăşurat după gât).
Existau şi urări persiflatoare:
„Anu Nou şi An Vechi
Umple cada ghi curechi!”
Nespecifice local sunt Capra şi Sorcova.
Rețete locale
În final, vă poftim la masă, cu reţete locale:
Ciorbă ţărănească
Avem nevoie de: zarzavaturi, ceapă, mazăre, fasole verde, varză, carne, smântână. Se dunstuie zarzavaturile, ceapa şi se adaugă carnea. După ce carnea a fiert pe jumătate se adaugă celelalte ingrediente. Smântâna se adaugă la sfârşit, după gust.
Ca felul doi, erau: friptură de porc, cârnaţ, cârdăboş în dobă, carne cu ou (şniţele), carne fiartă de oaie cu sos, morcovi în sos şi preştenap.
Tort ţărănesc
10 ouă, 10 linguri făină, 10 linguri zahăr. Cum se face? Se separă albuşurile de gălbenuşuri, se bat spumă, cu zahăr, se adaugă apoi gălbenuşurile şi făina.
Crema: 6 ouă, unt (200 gr.), o cană de zahăr, cacao. Cum se face? Se fierb, aburi, ouăle cu zahărul, până se îngroaşă, apoi se adaugă untul şi cacaoa.
(Reţete primite de la: Eleonora Cazan-Bundiş, Carol Feher, Tatian Murg, Ardelean Maria).
Mulţi ani trăiască
Mulţi ani trăiască
Mulţi ani trăiască, La mulţi ani!
de trei ori
sau
Mulţi ani
Mulţi ani
Mulţi ani trăiască
La mulţi ani!
Florica Ranta Cândea