Titlurile de stat, accesibile până pe 29 iulie. Ce trebuie să faci ca să iei bani
Guvernul Romaniei da o veste buna pentru romanii care vor sa cumpere titluri de stat.
Guvernul Romaniei tocmai a facut un anunt imbucurator pentru romanii care vor sa obtina titluri de stat. Cu o dobanda de 2,15% pe an, populatia va putea achizitiona titluri de stat printr-o procedura simplificata pana pe 29 iulie.
Ce sunt titlurile de stat? Aceste titluri sunt o varianta de imprumut pentru stat si o metoda de economisire pentru populatie. Imprumutul se face pe termen scurt, mediu sau lung, iar riscurile pe care le presupun aceste titluri sunt scazute pentru ca statul nu poate da faliment chiar daca se comporta ca un creditor.
Titlurile de stat vor putea fi achizitionate in perioada 11-29 iulie, printr-o procedura mai simpla, valoarea nominala fiind de 100 de lei, scadenta la doi ani. Ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu, sustine ca orice persoana care are peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent daca este rezidenta sau nerezidenta. „Valorea este de 100 de lei si am pus o limita superioara de 100.000 de lei pentru o persoana fizica”, a explicat recent Anca Dragu intr-o conferinta de presa.
Ce trebuie sa faci ca sa obtii un titlu de stat?
In primul rand, trebuie sa te prezinti la ghiseul uneia dintre bancile intermediare cu buletinul de identitate si poti cumpara titlurile cu numerar sau prin transfer bancar. Poti cumpara maximum 1.000 de titluri, achizitionare care se face fara comision. Bancile la care poti face asta sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.
„Consideram ca dobanda de 2,15% pe an este una atractiva pentru economisire. Orice persoana de peste 18 ani are acces la aceste titluri, iar in procesul de subscriere, cumparatorii titlurilor de stat pot opta intre a deschide un cont bancar sau a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar”, se mai arata in intentia Ministerului Finantelor Publice.
Cum iei bani din ‘afacerea’ titlurilor de stat?
Cei care vor detine titluri de stat vor participa, la scadenta, la o loterie in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti care vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Un investitor nu poate castiga mai mult decat un singur premiu. Prima emisie a titlurilor de stat pentru populatie a avut loc in iunie 2015, dupa 10 ani de absenta a acestei proceduri pe piata.
Sursa teotrandafir.com