Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tradiții și obiceiuri de Paști, prezentate copiilor la Complexul Muzeal Arad

Evenimentul are loc în perioada 7–11 aprilie 2025, la Palatul Cultural Arad

Tradiții și obiceiuri de Paști, prezentate copiilor la Complexul Muzeal Arad
Comentează 1

Complexul Muzeal Arad organizează expoziția „Tradiții, Sărbători Pascale” și atelierele demonstrative pentru copii „Aluaturi tradiționale de Paști”, în perioada 7–11 aprilie 2025, în sala de expoziții temporare din cadrul Palatului Cultural Arad (intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Deschiderea oficială va avea loc luni, 7 aprilie, ora 09:00

La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților județene, conducerea muzeului, parteneri educaționali și elevi din școlile municipiului și județului Arad.

Proiectul educațional urmărește implicarea copiilor în obiceiuri pascale tradiționale

Atelierele le oferă celor mici oportunitatea de a descoperi cum se pregăteau aluaturile pentru masa de Paști în gospodăria țărănească, într-un cadru educațional, autentic și interactiv.

Instructorul atelierelor este meșterul popular Aurica Țira din Gurba

Participanții vor fi îndrumați în activități practice precum măsurarea ingredientelor, frământarea, porționarea și modelarea aluaturilor rituale de sărbătoare.

Activitatea se desfășoară zilnic între orele 09:00–13:00

La cele 11 ateliere vor participa peste 300 de elevi din școli și licee din Arad și județ, înscriși în prealabil în cadrul programului educațional.

Expoziția „Tradiții, Sărbători Pascale” însoțește atelierele

Expoziția include piese din colecția de etnografie a muzeului, ilustrând pregătirea pâinii și atmosfera sărbătorilor pascale în gospodăriile din județul Arad.

Simbolistica pâinii în tradiția populară este prezentată în filmul „Obiceiuri de Paști la Șepreuș”

Filmul documentar arată cum, în comunitățile rurale, femeile văduve pregătesc prescuri, paști și colaci pentru biserică, respectând obiceiuri păstrate de generații.

Expoziția este curatoriată de dr. Gabriel Hălmăgean și dr. Sorin Sabău

Specialiștii muzeului oferă o perspectivă valoroasă asupra semnificației spirituale și sociale a pâinii în tradiția arădeană.


Scrie un comentariu

trimite