Suprafața acoperită de păduri în zona Gurahonț a crescut în ultimii 20 de ani
Asociația Around Life a implementat în perioada 2013 – 2015 proiectul ”Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0289 Coridorul Drocea-Codru Moma şi ROSCI0298 Defileul Crişului Alb”, finanţat de Uniunea Europeană și din bugetul de stat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.
Scopul proiectului „Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0289 Coridorul Drocea-Codru Moma şi ROSCI0298 Defileul Crişului Alb”, care s-a derulat pe parcursul a doi ani în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” – axa prioritară 4 – „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii” a fost elaborarea a două planuri de management prin care să se găsească soluții astfel încât speciile și habitatele din zonele respective să beneficieze de conservare. În mod concret, prin aceste planuri s-au stabilit măsuri pentru îmbunătăţirea statutului de conservare a 14 specii si 7 habitate de importanţă comunitară.
Proiectul a beneficiat de o finanțare de cca. 220.000 euro, în întregime rambursabili şi este implementat de Asociația Around Life, suprafaţa vizată fiind de aproximativ 20.000 de hectare din judeţul Arad (3.229 ha pentru ROSCI0289 Coridorul Drocea-Codru Moma şi 16.558 ha pentru ROSCI0298 Defileul Crişului Alb).
Rezultatele studiilor au scos în evidență faptul că, în mod atipic pentru România, în zona respectivă asistăm la o creștere a terenurilor acoperite de păduri. Acest lucru se întâmplă deoarece, populația locală, o populație care este tot mai îmbătrânită a abandonat utilizarea tradițională a terenurilor, respectiv pășunatul și cositul.
Împădurirea cu rășinoase care s-a realizat în trecut, braconajul care este încă prezent, precum și accesul auto motorizat ilegal tot mai accentuat reprezintă presiunile cele mai puternice care afectează starea de conservare a speciilor și haitatelor din zona Sebiș – Gurahonț.
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.