ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE ȘI REZULTATELE OBȚINUTE DE EFECTIVELE INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDEȚEAN ARAD ÎN TRIMESTRUL I / 2025

În perioada ianuarie-martie 2025, Inspectoratul a continuat punerea în practică a priorităților conceptuale și aplicative din cadrul documentelor de planificare și anume Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027 și a obiectivelor propuse de Ministerul Afacerilor Interne în Programul de Guvernare. Pentru aceasta au fost întreprinse măsuri/acțiuni specifice principalelor direcții de acțiune pentru asigurarea securității naționale, în dimensiunea strategică ”ordine publică”. Implementarea la nivelul unității, a activităților precum și îndeplinirea obiectivelor generale și specifice din Planul de acțiune al Jandarmeriei Române în anul 2025 și subsecvent din Planul de acțiune al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad în anul 2025.
În acest sens Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad şi-a propus ca prioritate strategică: Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și ducerea acesteia la îndeplinire prin următoarele obiective:
În urma concluziilor reieșite din activitatea desfășurată în anul 2024, în vederea eficientizării, eficacității și economicității activităților pentru perioada următoare, a creșterii performanței activităților operative, pentru anul 2025, instituția și-a propus următoarele obiective:
- analizarea permanentă a modului de executare a misiunilor de ordine și siguranță publică în vederea identificării soluțiilor de eficientizare a acțiunilor desfășurate, independent sau în sistem integrat;
- asigurarea capacității operaționale a structurilor de intervenție antiteroristă și acțiuni speciale în contextul socio-militar regional și internațional, prin identificarea de soluții în vederea desfășurării unor activități de pregătire în comun cu toate forțele din Sistemul național de apărare ordine publică și securitate națională;
- adaptarea misiunilor specifice la contextul eliminării controalelor la frontierele interne terestre;
- reevaluarea Conceptului de eficientizare a misiunii de pază şi protecţie instituţională cu efective din cadrul inspectoratului, în limita competențelor;
- relaționarea eficientă și continuă cu beneficiarii de pază în vederea conștientizării de către aceștia a nevoii de a asigura obiectivele cu sisteme tehnice de pază performante și conectarea acestora la Dispeceratul de monitorizare, recepție și evaluare a alarmelor;
- atragerea de noi surse de finanțare prin identificarea de idei concretizate în proiecte, din fonduri europene nerambursabile.
Asigurarea şi restabilirea ordinii publice
- În perioada analizată, au fost executate un număr total de 549 misiuni de asigurare şi restabilire a ordinii publice, la care a fost folosit un număr de 977 jandarmi, fiind adoptate dispozitive eficiente şi măsuri pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, atât în mediul urban cât şi rural, organizarea şi executarea acestor misiuni necesitând o planificare judicioasă a efectivelor la dispoziţie, după cum urmează:
În trimestrul I/ 2025, în spaţiul public s-au organizat şi desfăşurat mai multe acţiuni de protest, Inspectoratul a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării unui număr de 81 misiuni cu un efectiv de 529 jandarmi, în mare parte acestea fiind organizate de către susținători ai unui candidat la președinția României, nemulțumiți de anularea alegerilor pentru președintele României din anul 2024.
b. Manifestaţii comemorative, religioase, promoţionale, etc.
În perioada supusă analizei, au fost asigurate măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestaţiilor organizate în spaţiul public la care prezenţa participanţilor a fost numeroasă, astfel, am asigurat ordinea şi siguranţa publică la 7 manifestări religioase, comemorative. etc., cu un efectiv de 62 jandarmi (ex.: aniversare „Ziua Unirii Principatelor Române”, religioase - „Botezul Domnului”, activităţile organizate de Filiala U.D.M.R. Arad în 15 martie, etc.).
c. Competiţii sportive
În perioada ianuarie-martie 2025, a fost asigurată ordinea şi siguranţa publică pe timpul desfăşurării unui număr de 13 competiţii sportive, cu un efectiv de 82 jandarmi, dintre care enumerăm meciurile de fotbal pe care echipele ACS Progresul Pecica, ACS Viitorul Arad și CS Gloria Lunca Teuz Cermei le-au susţinut în Liga a III-a, respectiv meciurile de baschet feminin ale echipei F.C.C. Baschet UAV Arad susținute în cadrul Ligii Naționale și Cupei României.
d. Asigurarea ordinii publice la instanţe
În perioada supusă analizei, Inspectoratul a executat un număr de 415 misiuni de asigurare a ordinii publice la 2 obiective în municipiu şi 4 obiective în judeţ, cu un efectiv de 238 jandarmi, neînregistrându-se evenimente.
De asemenea, au fost constituite capacități de intervenţie din cadrul grupelor de supraveghere și intervenție în vederea asigurării sprijinului adecvat la obiectivele din zona de competenţă şi pe timpul tranzitării zonei a unor transporturi de produse cu caracter special de bunuri şi valori.
e. Asigurarea ordinii publice în contextul procesului electoral ocazionat de alegerile pentru președintele României din anul 2025
În contextul organizării alegerilor pentru Președintele României în anul 2025, începând cu data de 27.02.2025 se asigură protecția prin măsuri de ordine publică în zona sediului BECJ Arad, astfel au fost executate un număr de 33 misiuni cu un efectiv de 66 jandarmi.
B. Participarea la menţinerea ordinii publice
În baza Ordinului M.A.I. nr. 60 / 02.03.2010, privind organizarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, cu completările și modificările ulterioare, a Planului Unic de Ordine şi Siguranţă Publică al Judeţului Arad, unitatea a participat cu efectivele disponibile la menţinerea ordinii şi siguranţei publice, prin sistemul patrulelor mixte (jandarmerie-poliţie), în zone, locuri şi medii de interes operativ, atât în mediul urban (în mun. Arad, oraşele Lipova, Sântana, Pecica, Ineu, Chişineu-Criş şi Sebiş) cât şi în mediul rural (Săvîrșin, Vladimirescu, Beliu, Gurahonţ, în zonele de competență ale secțiilor de poliție rurală).
În cadrul şedinţelor tactice, Grupul de Coordonare şi Trasare a Sarcinilor a analizat eficienţa dispozitivelor de ordine publică și s-a realizat schimbul de date şi informaţii de interes operativ. Totodată, au fost stabilite acţiuni comune şi sarcini pentru fiecare structură participantă menite să conducă la menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi asigurarea unui climat de siguranţă civică corespunzător.
Executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice prin sistemul patrulelor mixte, în zonele şi locurile stabilite, şi-au atins scopul pentru care au fost constituite, realizându-se un climat de siguranţă corespunzător cetăţenilor din mediul urban şi rural, în acest scop acționând zilnic și un echipaj de intervenție dispus în zona centrală a mun. Arad, care a adus un plus de vizibilitate, contribuind la securizarea climatului de ordine și siguranță publică.
- infracţiuni = 45;
- autori depistaţi = 32;
- contravenţii = 43, în valoare 22.300 lei.
Independent au fost executate 20 misiuni de menţinere a ordinii publice pe traseele turistice şi în zona Staţiunii Moneasa, cu efective din cadrul Postului de Jandarmi Staţiune Balneoclimaterică Moneasa.
- infracţiuni = 23;
- autori depistaţi = 21;
- contravenţii = 237 în valoare de 55.750 lei
În baza protocoalelor/ planurilor de cooperare/ colaborare pe care I.J.J Arad le are încheiate cu diferite instituții/autorități, au fost executate următoarele misiuni:
- în cooperare cu IPJ Arad – 34 misiuni cu un efectiv de 96 jandarmi, din care 20 misiuni au fost executate în contextul Planului de acțiune la nivel national ,,Blocada’’, 7 misiuni executate în baza Planului de acțiune de tip ,,Blitz’’, precum și un număr de 7 acțiuni/ razii cu accent pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri precum și pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale;
- în cooperare cu Centrul pentru Cazarea Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad precum și cu alte instituții din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – 17 misiuni cu un efectiv de 42 jandarmi;
- în cooperare cu ITPF Oradea/ STPF Arad, în zona PTF Nădlac 1, Pecica și PTF Vărșand - 1 misiune cu un efectiv de 11 jandarmi;
- în cooperare cu Serviciul Combaterea Criminalității Organizate Arad/ Serviciul Județean Anticorupție Arad – 1 misiuni cu un efectiv de 10 jandarmi;
- în colaborare cu alte instituții – 9 misiuni cu un efectiv de 56 jandarmi.
C. Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale
În perioada supusă evaluării, activităţile de prevenire a faptelor antisociale desfăşurate de inspectorat conform planului anual pentru prevenirea faptelor antisociale la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad au fost desfășurate un număr de 43 acţiuni la care au participat un număr de 1.445 persoane, cuprinzând licee/ colegii naționale, din zona de responsabilitate.
Pe linia prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de droguri, în perioada supusă evaluării, pe timpul executării misiunilor specifice au fost întocmite un număr de 9 dosare conţinând acte de sesizare, în care au fost constatate un număr de 10 infracţiuni, fiind identificaţi un număr de 10 autori, actele de sesizare fiind înaintate la S.C.C.O. Arad, pentru continuarea cercetărilor.
Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, în valoare totală de 1000 lei, nefiind constatate fapte de natură penală.
Pe linia executării mandatelor de aducere emise de către autorităţi, au fost executate un număr de 29 de mandate, cu un efectiv de 57 jandarmi, din care 14 mandate prin prezentarea persoanei și 15 mandate prin neprezentarea persoanei, întrucât acestea nu au fost găsite la adresele indicate în mandate.
- infracţiuni constatate = 68;
- autori depistaţi = 53;
- sancţiuni contravenţionale aplicate = 280 în valoare de 78.050 lei.
2. PE LINIE DE MANAGEMENT OPERATIONAL
În perioada 01.01-31.03.2025, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad a fost solicitat prin SNUAU ,,112’’/ alte modalități pentru a interveni în 147 de cazuri, fiind folosiți un număr de 608 jandarmi, aceștia intervenind pentru aplanarea unor conflicte, precum și gestionarea problematicii animalelor domestice/sălbatice ori a insectelor. În urma intervențiilor, efectivele de jandarmi au gestionat situația operativă prin aplanarea conflictelor, respectiv consilierea celor implicați, au solicitat intervenția personalului specializat, respectiv, au constatat un număr de 15 de infracțiuni cu 12 autori și au aplicat 27 sancțiuni contravenționale în valoare de 10.250 lei.
3. PE LINIA PAZEI ȘI PROTECȚIEI INSTITUȚIONALE
Pentru executarea misiunii de pază și protecţie instituţională, inspectoratul are angrenat 41% din efectivele unității, efective care sunt constituite din personal specializat în executarea misiunilor de pază a obiectivelor și a transporturilor speciale.
În perioada analizată structurile de pază au asigurat paza și intervenția la un număr de 28 de obiective, din care 25 obiective cu pază efectivă și asigură intervenția la 3 obiective.
Utilizarea sistemelor de siguranţă integrate, monitorizate din dispecerat, reduce implicarea factorului uman în procesul de supraveghere, creând premizele extinderii posibilităţilor de monitorizare simultană a mai multor obiective şi concentrarea pe asigurarea intervenției prin intermediul structurilor de intervenție. De aceea, începând cu data de 10.03.2025, I.J.J. Arad asigură paza prin monitorizare și intervenție în folosul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Arad, iar în prezent sunt în derulare activități specifice pentru luare în pază prin monitorizare și intervenție la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Arad.
La Dispeceratul de monitorizare, recepție și evaluare a alarmelor sunt conectate în prezent, prin intermediul sistemelor tehnice 11 obiective, din care 6 prin intermediul sistemelor de alarmare la efracție și 5 prin sistemul de supraveghere video.
4. PE LINIA PAZEI TRANSPORTURILOR CU CARACTER SPECIAL SPECIAL DE BUNURI ȘI VALORI
În perioada 01.01-31.03.2025, inspectoratul a avut încheiate 13 contracte de prestări servicii cu societăţi care au ca obiect de activitate transporturi de produse cu caracter special constând în bunuri și valori în baza cărora au fost executate un număr de 51 de misiuni de asigurare a pazei transporturilor cu caracter special de bunuri și valori, cu un efectiv de 122 de subofițeri și au fost monitorizate 264 de transporturi care au tranzitat zona de responsabilitate.
5.EXERCIȚII DE INTERVENȚIE
În perioada de referință au fost planificate 8 exerciții tactice de intervenție simple din care 7 la obiectivele din competență și 1 la transporturile cu caracter special de bunuri și valori.
Activitățile organizate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad în contextul aniversării a 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române
În acest an, Jandarmeria Română sarbatoreste 175 de ani de la înființare, un moment deosebit în istoria unei instituții aflata in slujba siguranței și ordinii publică din România.
În perioada 03-31 martie 2025, Jandarmeria Arad a organizat o serie de activități speciale pentru a marca aniversarea a 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, un moment semnificativ în istoria instituției noastre.
Printre evenimentele mai deosebite derulate de către Inspectorat, au fost competițiile sportive sub egida ,,Cupa Jandarmeriei Române 2025“, care au avut loc la mai multe discipline: şah, tenis de masă, tenis de picior, tir și fotbal. Aceste competiții au fost organizate atât la nivel intern, între cadrele jandarmeriei arad, cât și interinstituțional, implicând intrecerea cu alte instituții MAI din județul Arad.
În paralel, în perioada 04-31 martie, Jandarmeria Arad, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, a desfășurat un concurs de creație cu tema „Jandarmul, prietenul meu“, adresat elevilor/ copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Acest concurs a avut scopul de a încuraja elevii/copii să înțeleagă mai bine misiunile Jandarmeriei Române, stimulându-le creativitatea și apropierea de instituția noastră.
În data de 28 martie 2025, am organizat „Ziua Porților Deschise” în Sala Polivalenta, un eveniment deschis publicului larg, care a inclus o varietate de activități educative și interactive pentru copii, dar nu numai. A fost o oportunitate de a face Jandarmeria mai accesibilă și mai apropiată de cei prezenți la eveniment, de a prezenta echipamentele folosite de jandarmii arădeni, de a asista la o demonstrație a abilităților jandarmilor din cadrul Grupa de Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă, pregătiți să intervină în situații deosebite, dar și de a oferi informații despre oportunitățile de recrutare și despre cum pot ajunge să facă parte din echipa noastră.
În continuare, pe 3 aprilie 2025,incepand cu orele 11.00, cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, vor avea loc o serie de activități deosebite în Piața Catedralei din Arad. Vor fi făcute avansări în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad pentru jandarmii care au dat dovadă de performanță și profesionalism, vor fi citite ordinele de recompensare a jandarmilor pentru rezultatele deosebite obținute în timpul misiunilor și activităților, iar câștigătorii concursurilor „Cupa Jandarmeriei Române 2025“și „Jandarmul prietenul meu“ vor fi premiați în cadrul ceremoniei.
Un moment de încheiere al evenimentului din data de 3 aprilie 2025 va fi defilarea subunităților de jandarmerie.
Un alt eveniment important va avea loc pe data de 3 aprilie 2025, începând cu ora 20:00, când se va desfășura Retragerea cu Torțe , pe Bulevardul Revoluției. Acest gest simbolic marchează dedicarea și spiritul jandarmilor români, fiind un moment deosebit de reverență și respect față de tradițiile instituției și față de jurământul depus.
Prin aceste activități, Jandarmeria Arad își propune nu doar să celebreze tradiția și istoria instituției, ci și să promoveze valorile fundamentale ale Jandarmeriei Române: profesionalismul, respectul față de lege, protecția comunității și apropierea de cetățeni.