Strigăt de ajutor: Un apicultor acuză că pădurea de salcâmi de la Nicolae Bălcescu este tăiată la ras (FOTO și VIDEO)
Dacă țările civilizate din vestul Europei au ajuns să aibă un adevărat cult al pădurilor și al mediului, pentru că nu-i așa, pădurea este un dar care ne-a fost lăsat moștenire de strămoși și pe care ar trebui și noi să îl transmitem mai departe urmașilor, la noi există însă din păcate alte obiceiuri. Pădurile sunt privite până și de către cei chemați să aibă grijă de ele ca o marfă care are o singură menire, să aducă un câștig rapid. Chiar dacă câștigul ce ar putea fi obținut pe termen lung ar fi mult mai mare.
VUnul dintre apicultorii care își desfășoară activitatea pe Valea Mureșului strigă după ajutor. Nu, nu din cauza prețului mierii și nici din cauză că ar fi dat vreo boală în stupi, ci pentru că... se taie pădurea. Este vorba despre o pădure de salcâmi situată pe raza satului Nicolae Bălcescu, iar salcâmii, trebuie să recunoaștem reprezintă o mană cerească pentru albine.
„Se taie totul la ras”
David Ovidiu Damian are împreună cu familia aproximativ 150 de stupi și intenționează să-și dezvolte și mai mult stupina, drept pentru care a accesat fonduri europene. Zilele trecute a descoperit însă întâmplător că o pădure de salcâmi de câteva hectare, a început să fie tăiată. El spune că se taie la ras, și salcâmi groși, care au o valoare economică, dar și salcâmi subțiri, care astfel sunt distruși. „Am văzut întâmplător că se taie pădurea. Am mers să văd dacă au înflorit salcâmii, iar când am ajuns acolo era să leșin. Pe un deal am văzut că totul s-a tăiat la ras, nu a mai rămas nimic, iar acum, din câte observ, urmează o altă porțiune de câteva hectare. Din câte știu, cei care taie sunt cei de la Ocolul Silvic Privat Bârzava. Nu înțeleg însă de ce se taie și salcâmii groși ca mâna, pentru că nu poți să faci nimic cu ei, spre deosebire de cei groși”, ne-a povestit David Ovidiu Damian.
Acesta mai susține că salcâmii care sunt încă în picioare, dar urmează să fie doborâți sunt ciopliți și numerotați. „Arborii sunt ciopliți și numerotați. Au trecut un număr mic pe ei, dar nu am văzut marca”, mai spune apicultorul.
Șeful de ocol susține că s-a respectat legea
Pe de altă parte, inginerul Claudiu Costea, șeful Ocolului Silvic Bârzava, care funcționează sub titulatura de Regia Publică Locală „Ocolul Silvic Valea Mureșului” R.A., ne asigură că toate tăierile se fac legal. „Exploatăm acolo conform amenajamentelor silvice, aprbate conform legislației. De altfel, Garda Forestieră a verificat amenajamentele. Salcâmul se regenerează în anul viitor, așa că nimeni nu va fi prejudiciat”, susține Costea. Referindu-se la faptul că salcâmii nu au fost marcați, aceasta susține că așa se procedează. „Aceasta e procedura la tăierile în crâng”, a mai spus silvicultorul. Acesta nu a știut însă să ne răspundă când a fost defrișată ultima dată pădurea de salcâmi de la Nicolae Bălcescu, dar afirmă că valoarea lemnului obținut este una mică. „Este o clasă de producție mai slăbuță”, a încheiat Claudiu Costea.
Amendă de 30.000 de lei
Pe de altă parte, consilierul local Viorel Rus susține că a avertizat cu privire la lipsa amenajamentelor silvice încă din 31 ianuarie, când a ridicat problema în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Vărădia de Mureș. „Stabilirea volumului de masă lemnoasă ce se va exploata în anul 2020 "" aproximativ 3000 MC. Cu toate că nu există "Amenajament Silvic "şi în luna decembrie 2019 GARDA DE MEDIU dă amendă contravențională Primăriei 30 000 lei adică 300 milioane lei vechi ""Pentru lipsă Amenajament Silvic " Este foarte ciudat ce se întâmplă Aş dori ca GARDA DE MEDIU, GARDA FORESTIERĂ ORADEA ,CURTEA DE CONTURI ,ARIILE PROTEJATE "NATURA 2000" să se AUTOSESIZEZE din Oficiu .Sau poate sa schimbat CODUL SILVIC şi noi nu ştim? Dar ce este de neînțeles că din 11 consilieri ,10 au votat acest proiect "PENTRU " şi 1 împotrivă Asta este DEMOCRAȚIA !!!”, scria la vremea respectivă pe Facebook Viorel Rus.
Acum, acesta susține că tăierile din pădurea de la Nicolae Bălcescu nu s-a făcut respectând prevederile legale, având în vedere că amenajamentul silvic existent ar fi expirat în 2014. „În ședința de consiliu de la sfârșitul lunii ianuarie am propus să nu se facă tăieri pe raza comunei pentru că nu există amenajament. Mai exact, amenajamentele silvice au expirat în 2014. Ulterior s-a făcut un proces verbal de preavizare, dar nu s-au mai primit avize de la Garda de Mediu, Natura 2000 și nu există nici ordin de ministru. Deci acum se taie fără amenajament. De altfel, anul trecut Primăria a fost amendată de Garda de Mediu cu 30.000 de lei pentru că amenajamentul nu era avizat”, ne-a spus Viorel Rus.