Stagiul militar voluntar, adoptat de Parlament. Cum puteţi deveni REZERVIŞTI VOLUNTARI
Senatul a adoptat marţi Legea privind Statutul rezerviştilor voluntari prin care cetăţenii români, cu domiciliul stabil în România, pot deveni rezervişti voluntari, în baza unui contract individual pe durată determinată şi în anumite condiţii.
Senatul, în acest caz for decizional, a aprobat cu o largă majoritate proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari.
Proiectul prevede că cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România pot deveni rezervişti voluntari. Mai exact, legea stabileşte "provenienţa, drepturile şi obligaţiile, modul de recrutare şi selecţie precum şi modul de îndeplinire a serviciului militar de către rezerviştii voluntari", se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.
"Prin prezenta lege, stabileşte o sursă sigură pentru constituirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în caz de criză, la mobilizare şi război", se mai precizează în expunere.
Rezerviştii voluntari trebuie să fie devotaţi statului roman, să nu aparţină unor asociaţii religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau afectează desfăşurarea profesiei militare.
Rezerviştii voluntari vor avea drepturi salariale, li se vor plăti asigurările sociale şi de sănătate şi vor încasa primă de fidelitate.
Actul normativ mai prevede că rezerviştii voluntari trebuie să execute instruirea în unitatea la care sunt încadraţi pe durata a 15 zile calendaristice, anual.
Senatul este camera decizională, proiectul de lege urmând să fie transmis Preşedintelui României spre promulgare.
În 19 iunie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, spunea că este nevoie de reintroducerea de urgenţă a stagiului militar voluntar. Anunţul său venea în contextul ameninţărilor tot mai dese ale Rusiei la adresa NATO şi al intensificării exerciţiilor militare ale Alianţei în regiune, inclusiv în România.