Voluntarii străini găzduiți de Ofensiva Tinerilor au tot mai multe acțiuni. Cum îi ajută pe copii
De mai bine de jumătate de an, încă de la sosirea lor în cadrul proiectului Life+, voluntari din Spania și Italia se implică în numeroase activități dedicate comunității arădene.
Găzduiți în Arad de Ofensiva Tinerilor, ei ajută copiii spitalizați, organizează campanii de informare și conștientizare a violenței asupra femeilor, acțiuni de promovare a voluntariatului transfrontalier în școli și diferite evenimente interculturale.
Proiectului Life+, desfășurat în cadrul Serviciului European de Voluntariat, se întinde pe parcursul a doi ani și are drept obiectiv îmbunătățirea calității timpului petrecut de către copii și tineri în spitale prin desfășurarea de activități educaționale și recreative pentru aceștia.
Încă din luna ianuarie, voluntarii au început să lucreze zilnic în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență. Ei au pornit cu renovarea și pictarea ludotecii și au continuat cu organizarea de jocuri și lecții de limbi străine, reușind să le distragă atenția copiilor de la motivele pentru care sunt internați.
Datorită succesului de care s-au bucurat aceste activități, voluntarii au decis să organizeze unele similare și în spațiul public, respectiv în Parcul Copiilor, unde pot fi întâlniți în fiecare miercuri și joi, între orele 18 și 20.
”Ne bucură implicarea voluntarilor străini, care au ales să vină și să sprijine comunitatea locală arădeană. Ei se declară foarte mulțumiți de oportunitățile de învățare pe care le găsesc aici, experiența aceasta dezvoltându-i foarte mult, atât profesional, cât și personal”, a declarat Dorothea Elek, președintele asociației.
Inedit este faptul că aceștia au participat recent și la simularea prăbușirii unui avion în lacul Tauț, exercițiu realizat la inițiativa Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Vasile Goldiș” Arad cu suportul mai multor instituții locale și asociații neguvernamentale.
Exercițiul a fost singurul din țară care a implicat ”victime” străine – voluntari găzduiți de Ofensiva Tinerilor, de Asociația pentru Protecția Mediului, Turism și Educație și de către Societatea pentru Educație și Cultură Nădlac. Aceștia au jucat rolul unor victime cu care salvatorii nu puteau comunica în română, punându-i pe aceștia într-o situație care, în contextul liberei circulații din cadrul Uniunii Europene, a devenit în ultimii ani destul de probabilă.
Toate acțiunile Ofensivei Tinerilor au primit sprijin financiar din partea Comisiei Europene, prin programul Erasmus+.