Salarii mai mari, mâncare mai scumpă
Degeaba cresc salariile. Carnea, lactatele, ouăle şi uleiul ne vor lăsa mai săraci. Sindicatele din industria alimentară ne pregătesc pentru noi scumpiri. De vină este slăbiciunea leului, care aduce preţuri mai mari la tot ce vine din străinătate. Plus costurile mărite din cauza electricitării, gazelor şi a carburanţilor.
La alimentele de bază sunt anunţate creşteri de preţ de până la 8 procente.
Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA: Importăm materie primă însemnând carne 70%, lapte 20%, produsele de panificaţie şi ouale. Acţionează şi energia electrică şi preţul gazelor, la combustibil şi prețul la transport.
Roxana Vântu, jurnalist Digi24: Pentru că avem un consum bazat pe importuri în sezonul rece se anunţă scumpiri în perioada următoare şi din cauza diferenţei de schimb valutar. Aducem mere şi citrice de la sute sau chiar mii de kilometri. Şi doar în ultimele luni am avut o majorare de preţ de 11% în ceea ce priveşte fructele proaspete.
Nu facem economie nici cu verdeţurile. Cultivăm legume pe 151.600 de hectare, adică 7% din totalul suprafeţei însămânţate din Uniunea Europeană. Asta ne-a adus sute de mii de tone, mare parte roşii, castraveţi şi morcovi.
Chiar şi aşa în primele 9 luni din anul trecut am cumpărat din străinătate aproape 60.000 de tone de roşii.
Scumpirile se simt deja. Chiar şi pentru un pachet de unt sau ingredientele omletei.
Pâinea este mai scumpă deşi anul agricol a fost bun. Problemele vin din altă parte.
Aurel Popescu, reprezentant ROMPAN: Utilităţile şi forţa de muncă acum au ajuns la peste 50% din preţul produsului.
În aceste condiţii, toate creşterile de salarii sunt anulate de majorări de preţuri.
Roxana Vântu, jurnalist Digi24: Alimentele şi băuturile non-alcoolice înseamnă 30% din coşul de consum al românilor în fiecare lună. Deşi preţurile sunt la nivelul Uniunii Europene, salariile sunt mult mai mici. Aşa că, de luna viitoare, lista de cumpărături va fi mult mai mică.
Sursa: digi24.ro