Alimentele s-ar putea scumpi cu 30%. Negocierile dintre producători şi Ministerul Mediului au eşuat
Negocierile dintre producători şi Ministerul Mediului au eşuat, aşa că alimentele ar putea să se scumpească şi cu 30%.
Producătorii din sectorul agro-alimentar s-au întâlnit, joi, cu ministrul Mediului pentru a purta discuţii asupra Legii nr. 249/2015, act normativ care ar putea duce la creşterea preţurilor la alimente. Producătorii cer o taxă mai mică pentru ambalaje, astfel încât să nu fie nevoiţi să mărească preţul produselor cu 30%. În plus, ei spun că dacă vor plăti taxa uriaşă pentru reciclarea ambalajelor, ar da faliment.
O lege despre care nu vorbește aproape nimeni și care a fost votată și promulgată de Președinte într-un timp record, ar putea scumpi multe dintre alimentele românilor cu circa 30% avertizează liderii din sectorul agro-alimentar. Mai exact, este vorba despre Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor care a triplat taxa de mediu pe care producătorii o au de achitat către stat.
Legea a trecut în doar două luni de Senat, Cameră și Președinție. Problema cea mare nu stă în forma legii, ci în contribuția, în tariful taxei de mediu pe care Guvern l-a schimbat peste noapte. Mai exact, l-a triplat și a decis că după 25 ianuarie se vor aplica și sancțiuni pentru neplată, ceea ce îi obligă pe procesatori să o plătească.
"În conformitate cu Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, operatorii din sectorul agroalimentar care au încheiat contracte de reciclare a ambalajelor, conform listei afișate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, plăteau o taxă pentru ambalajele puse în piață în medie de 65 lei/to.
În situația creată, membrii noștri sunt obligați să plătească ca taxa de mediu un tarif de peste 2.000 lei/to, cu implicații în dublarea prețurilor recipientelor și creșterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%. Precizăm că o astfel de măsură va avea un impact negativ în ceea ce privește competitivitatea sectorului agroalimentar românesc.
Relațiile contractuale dintre producători și cei care s-au angajat să presteze servicii de reciclare a ambalajelor sunt încă în vigoare până la sfârșitul anului 2015 însă operatorii autorizați nu respectă prevederile contractuale", explică președintele Federației Naționale Pro Agro, organizație care, de la anunțarea noii taxe, încearcă să convingă Guvernul de efectele nefaste și imediate ale noii taxări.
Producătorii din industria agro-alimentară se plâng că dacă Legea 249/2015 a intrat în vigoare la finele lui octombrie, contribuția a fost fixată ulterior și nici o companie nu a reușit să își regândească planul de afaceri pentru a gestiona situația. În fața acestei probleme, soluția la care mulți vor fi obligați să apeleze va fi majorarea prețurilor. Chiar și așa, producătorii se tem că nu vor rezista pe piață în concurență cu importurile.
Sursa romaniatv.net