Ruga de la Vărădia de Mureș cu ,,Văru Săndel" (foto/video)
Vărădia de Mureș este o comună frumoasă așezată pe malul drept al Mureșului nu departe de Săvârșin, de Castelul Regal de care se leagă și o frântură din trecutulul Vărădiei datorită faptului că la Vărădia era aeroportul regelui Mihai , majestatea sa și-a petrecut bună parte din copilărie și tinerețe pe aceste frumoase meleaguri.
De multe ori aici lua calea codrului la vânătoare la Troaș sau cu mașinile pe toate dealurile peste păduri,spun oamenii în vîrstă , regele fiind îndrăgostit de mașini, avioane și vânătoare. Nu știu dacă s-a gândit cineva să scrie o carte referitor la perioada în care Majestatea sa Regele Mihai a trăit pe aceste meleaguri, dar cu siguranță mai sunt oameni în vârstă care ar putea povesti, însă și regele însuși cu siguranță ar povesti cu mare drag.
În urmă cu doar o săptămână am luat calea codrului cu „bunicul” de la Secaș la boncănitul cerbilor în limită cu Slatina de Mureș și îmi povestea că pe acolo ,,umbla Regele cu mașina peste păduri,,. Se știe că regele era îndrăgostit de Jeep-uri, dar avea și un ADLER semișeniletă nemțească adusă de pe front.
Revenind la Vărădia și la frumoasa Rugă organizată de Primăria Vărădia, nu pot decât să o felicit pe doamna primar pentru reușită, pentru faptul că peste emoțiile de început de mandat a reușit să organizeze un eveniment așa frumos, cu un program deosebit, promovând folclorul și ansamblul de dansuri „Valea Mureșului” totodată.
Acest ansamblu este format din copii minunați din câteva comune de pe Valea Mureșului printre care și Vărădia și iată că încet încet renaște tradiția și folclorul autentic și pe aceste meleaguri pe lângă frumoasele obiceiuri de Crăciun existente aici.
Alt lucru frumos este că doamna primar a invitat ansamblul de dansuri „Pădureanca” din Chisindia, prin acest lucru realizând o legătură de prietenie și colaborare între Valea Crișului și Valea Mureșului.
A fost o plăcere să vedem dansând împreună două ansambluri de pe Valea Mureșului și una de pe Valea Crișului la un loc și cred că este un început frumos care trebuie promovat între comunele de pe Criș și Mureș.
Ansamblul de dansuri din Bîrzava a fost prezent de această dată cu „Juniorii” pentru că Bîrzava are de mulți ani ansamblu de dansuri și acest lucru se datorează soților Petru și Viorica Leric, doi oameni cu suflet care fiind dascăli știu ce înseamnă frumosul, tradiția și obiceiurile pentru o comunitate, Bîrzava având an de an frumoasa sărbătoare a „Sânzienelor” cu obiceiuri și dansuri specifice.
Prezentatorul acestui frumos eveniment la Vărădia, și cel care a făcut un adevărat show a fost „Văru Săndel” fiind inima și sufletul acestui spectacol, înveselind lumea prezentă prin glume și prin sutele de poze, fiind de-a dreptul asaltat de lume.
Asta înseamnă să știi să fii aproape de omul de rând „să țuci câte o bunicuță pe frunte”, să simtă omul că ești aproape de sufletul lui, iar la Vărădia oamenii l-au simțit pe Vărul Săndel aproape de ei.
Margareta Drăgan, o solistă deosebită, a fost cea care a înveselit lumea prin frumoasele cântece populare de Banat și de petrecere până târziu în noapte, oamenii s-au simțit bine și au petrecut împreună chiar dacă era târziu. Au venit și din alte părți, din județ și am avut surpriza să văd la Vărădia cunoscuți veniți tocmai de la Ghioroc.
Prezenți la eveniment au fost și oameni politici alături de primarii din Săvîrșin, Bîrzava, Chisindia și Vărădia, precum și doamnna Boghicevici, din partea Consiliului Județean. Doamna primar mulțumește tuturor pentru că au găsit de cuviință să fie prezenți la eveniment, dar și angajaților primăriei pentru sprijinul acordat și pentru reușita acestui frumos eveniment.
Am plecat din Vărădia spre miezul nopții, oamenii încă mai petreceau ceea ce arată că apreciază acest eveniment și este dorit și pe viitor, alături de frumoasele obiceiuri de iarnă de la Vărădia .
În urmă cu câțiva ani am participat la Vărădia la cel mai frumos concert de colinde din câte mi-a fost dat să văd în tot județul Arad și am rămas profund impresionat de frumoasele obiceiuri din loc. Sunt convins că doamna primar va promova mai departe aceste minunate obiceiuri de pe Valea Mureșului pentru că cea mai frumoasă carte de vizită a unei comunități este tradiția și folclorul autentic nealterat așa cum l-am primit de la bunicii noștrii.
Felicitări doamnei primar și tuturor celor care au contribuit la reușita acestui frumos eveniment.