Proiectul privind starea de alertă, votat de Senat. Care sunt principalele prevederi
Plenul Senatului a adoptat, marţi, prin vot telefonic, proiectul de lege privind măsurile care pot fi impuse în starea de alertă, după 15 mai. Iniţiativa legislativă mai trebuie votată şi de Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.
În varianta proiectului votat există noutăţi faţă de varianta propusă de Guvern. Potrivit stiripesurse.ro, printre modificări se numără:
1. Starea de alertă nu poate depăși 30 de zile si poate fi prelungită cel mult încă 30 de zile, deci în total starea de alertă poate dura maximum 60 de zile;
2. Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul tării, măsura trebuie încuviinţată de Parlament. Dacă Parlamentul respinge, starea de alertă încetează de îndată;
3. În cazul angajaţilor din instituţiile implicate în lupta anti-coronavirus se poate dispune detaşarea pe o distanţă de maxim 50 km de domiciliu şi cu decontarea cheltuielilor de transport şi doar cu acordul prealabil al angajatului. De asemenea, desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă se poate face doar cu consimţământul angajatului.
4. Se poate servi mâncare și băutură doar la terase.
5. Suspendările din funcții în administrație nu se poate face pentru funcții elective și nu pentru orice motiv: doar în cazurile unde s-a adus atingere direct luptei contra COVID-19.
Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a anunţat marţi că Parlamentul a dat dovadă de responsabilitate şi va vota de urgenţă proiectul de lege privind starea de alertă, deşi rămân trei zile în care românilor nu li se va aplica nicio reglementare.
Sursa: romaniatv.net