Povestea din spatele protestului împotriva unui posibil centru de carantină de la Nădab
A fost agitație mare, joi seara, la Nădab, fiind nevoie de intervenția unor echipaje de Poliție și de Jandarmerie pentru ca lucrurile să rămână sub control.
Dar ce s-a întâmplat acolo? Aproximativ 100 de localnici s-au adunat în fața pensiunii Olympia, mulți au intrat chiar înăuntru, protestând împotriva faptului că patronii acesteia sunt gata să semneze un contract cu Statul Român pentru a o transforma într-un centru de carantină, care să găzduiască persoanele suspecte de coronavirus.
În cele ce urmează vă vom spune povestea văzută prin ochii lui Adrian Lădău, directorul general al pensiunii, care cam arată cu degetul înspre primarul Gheorghe Burdan și, cum este și normal în astfel de situații, vă vom prezenta și care este perspectiva primarului.
Adrian Lădău susține că povestea a început în urma unei discuții pe care a avut-o cu primarul Gheorghe Burdan, în biroul acestuia de la Primăriei, când a fost sfătuit să renunțe la ideea de a primi persoane suspecte de COVID-19 la el în pensiune. „Toată treaba a început când domnul primar m-a chemat la dânsul în birou și m-a sfătuit cu voce tare să nu primesc oameni la motelul meu, că aduc boala în oraș. Apoi mi-a spun încă o dată că voi avea probleme mari și vin aștia să-mi dea foc la casă. I-am răspuns că sunt gata să îmi asum, pentru că pe mine nu mă ajută nimeni să-mi plătesc angajații și dările la stat. În plus am vrut să îi ajut pe acești oameni cu probleme și susțin cauza Statului Român, care în această situație are nevoie de locuri de cazare, lucruri care sunt mai importante ca banii, dar și aceștia contează, pentru că, repet, nu mă ajută nimeni să-mi plătesc taxele, impozitele și nici angajații. La plecare, mi-a mai spus că așteaptă telefonul meu până seara, să îi spun că m-am răzgândit”, își începe povestea Lădău. În continuare, acesta susține că spre seară, cam pe la ora 7, a fost sunat de prieteni de-ai săi pentru a-l informa că în centru au început să se adune oameni și că numărul acestora este de aproximativ 50. „După vreo oră după ce am fost sunat, vreo 70 de persoane mi-au intrat în restaurant. În total erau cam o sută. Le-au spus ospătarilor să îmi transmită să bag boala în satul meu, nu în satul lor. Și-au parcat mașinile în fața restaurantului și au rămas să protesteze. Am sunat atunci la Prefectură, am anunțat incidentul și în jumătate de oră au fost aici mascații, jandarmii... Pe la 11-11.30 protestatarii s-au potolit și au început să plece acasă. Am înțeles că vor fi acum sancționați pentru că au manifestat fără aprobare, unul dintre ei a aruncat și o petardă. În rest, nu pot să spun că au spart geamuri, că au aruncat cu pietre... A fost însă un gest iresponsabil, o încercare de a mă intimida. După o experiență ca asta nici nu îmi mai vine să ies prin sat”, a continuat Lădău. Pe de altă parte, directorul general de la Olymplia susține că ieri a fost sunat de preotul din sat, care i-ar fi spus că face un lucru corect, fiind gata să-i ajute pe cei care ar putea avea coronavirus. „Mă așteptam să-mi spună exact contrariul, așa că am rămas mască”, a încheiat Adrian Lădău.
Ce spune primarul
Pe de altă parte, primarul Gheorghe Burdan susține că nu a avut niciun fel de legătură cu protestul, așa cum lasă să se înțeleagă Lădău, că nu a făcut decât să-l sfătuiască să nu aducă oameni suspecție de coronavirus în intravilanul satului, folosind un ton normal și ca având în vedere situația, autoritățile locale nu au niciun fel de pârghie să se opună. „Sigur, am avut o discuție cu el și i-am spus să analizeze dacă este bine ceea ce face, pentru că oamenii sunt nemulțumiți. Am primit telefoane anonime de la localnici, care m-au întrebat dacă am copii. Le-am spus că am și nepoți, dar eu nu pot să îl împiedic să facă acolo ce dorește, pentru că eu nu sunt proprietar. Este decizia dânsului ce va face. Eu mi-am spus doar punctul de vedere în calitate de primar. Am vorbit și cu domnul prefect, care a înțeles situația, și probabil nu va trimite aici oameni în carantină decât în caz de forță majoră. Dacă pensiunea ar fi fost în afara satului, așa cum este clădirea Universității de Vest «Vasile Goldiș» de la Nădab, în care a fost amenajat centru de carantină, nu cred că ar fi fost nicio problemă. În ceea ce-i privește pe cei cazați acolo, noi, autoritățile locale, le-am trimis lemne și le facem diverse cumpărături din banii noștri. Nu vrem să le luăm banii, pentru că ar putea fi infectați și ar putea contribui la răspândirea bolii”, susține Burdan.