PECICA: Concursul gastronomic „Pomana porcului”, la cea de a X-a ediție
Iată că s-au împlinit zece ani de la primul concurs gastronomic „POMANA PORCULUI” de la Pecica, care se ține în fiecare an în preajma Sărbătoriilor de Iarnă, fiind de altfel un concurs unicat în județul Arad, dar care are un rol foarte important în păstrarea acestei tradiții moștenită de secole la români.
Pomana porcului este un concurs gastronomic care aduce împreună oameni pricepuți în prepararea produselor din carne în gospodărie, dar dincolo de acest aspect, concursul nu face decât să dea posibilitatea atât concurenților, cât și vizitatorilor să vadă și alte metode de preparare a cârnaților sau a altor produse din carne.
Ieri, 29 decembrie, la Pecica a avut loc cea de a X-a ediție a acestui concurs, organizat de către Primăria orașului Pecica, respectiv de primarul Antal Petru și a viceprimarul Miodrag Stanoiov, doi oameni care se implică foarte mult nu numai în dezvoltarea orașului dar și în ceea ce privește tradiția și obiceiurile locului.
Ieri dimineață, când se revărsau zorii zilei, cinci echipe erau pregătite pentru concurs. Ca de obicei primarul Petru Antal a invitat și o echipă din țara vecină Ungaria, pentru că obiceiurile locului se întrepătrund mult cu cele de peste graniță, având în vedere că la Pecica conviețuiesc mulți maghiari alături de români, sârbi, slovaci etc. De aceea, primarul Petru Antal a dorit ca în acest an, la un deceniu de existență a concursului, să participe concurenți din fiecare naționalitate conlocuitoare.
Echipele concurente au fost „Păstrătorii tradiției” din Pecica, apoi echipa de măcelari din Csanadpalota - Ungaria, „Măcelarii Nădlăcani” , o echipă formată din slovaci, o echipă a fost cea a Uniunii Sârbilor din Arad, și nu în ultimul rând, echipa care a reprezentat „Asociația Culturală a Minorităților din Pecica. Fiecare echipă a primit un porc viu din partea Primăriei Pecica pe care urma să-l sacrifice și să-l pregătească în mod tradițional, după obiceiurile specifice naționalității lor. Concursul a început de dimineață, chiar dacă a fost destul de rece afară, – 3,5 grade, însă a fost o zi minunată pentru tăierea porcilor, iar după ora opt dimineață, cei prezenți au avut parte și de ninsoare, ca mai târziu să se însenineze.
Pe tot parcursul zilei, Primăria orașului Pecica a oferit tuturor celor prezenți ceai cald, vin fiert și cafea. La eveniment a luat parte pentru un timp mai scurt și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, un fiu al comunității pecicane, care întotdeauna se întoarce cu drag acasă la Pecica, cel care cu ani în urmă fiind primar s-a luptat împreună cu echipa din Primărie ca Pecica să ajungă la rangul de oraș, lucru care s-a și întâmplat. A fost, de asemenea și Constantin Igaș, fostul ministru de Interne.
Muzică sârbească
Câteva sute de vizitatori fie din Pecica sau din alte localități au trecut pe la Hala Agroindustrială Pecica să vadă cum se prepară mezelurile și cârnațul de casă, sau de ce nu, să cumpere produse din carne de porc sau diferite sortimente de salam, șuncă, slănină, preparate și afumate după rețeta casei, fiind oferite spre vânzare de echipa din Ungaria.
O echipă de jurizare trecea mereu pe la standurile măcelarilor ca să examineze modul de lucru și de preparare a cărnii, pentru a putea lua o hotârâre cât mai justă în ceea ce privește premierea echipelor concurente. Echipa Uniunii Sârbilor din Arad, după ce a terminat cu prepararea produselor, așa după cum cere tradiția și este obiceiul la sârbi, a început să cânte sârbește, acompaniată la acordeon de Dragan Voștinar, însă sufletul echipei atât pe parcursul preparării cărnii de porc la care este un maestru, cât și la petrecere a fost neobositul Tomislav Nichici, din Felnac. De altfel dânsul este și coordonatorul ansamblului de dansuri sârbești Kud Sloga din Felnac.
Toate echipele au fost pe locul I
La ora 14.00 a avut loc jurizarea și acordarea premiilor și fiindcă fiecare echipă și-a făcut treaba în mod exemplar și tradițional, juriul a decis că fiecare echipă merită locul întîi. Cel care a înmânat diplomele și a oferit premiile a fost primarul orașului Pecica, Petru Antal. După premiere, toți cei prezenți au fost serviți cu o porție de cârnați preparați de echipele concurente.
Primarul Petru Antal se declară mulțumit pentru faptul că la fel ca în anii trecuți și această ediție a concursului a fost o reușită, astfel că tradiția acestui obicei de a sacrifica porcul în gospodărie va merge mai departe, așa cum a fost el moștenit, pentru că un popor care își pierde tradiția, portul popular și obiceiurile este un popor fără identitate, de aceea la Pecica se păstrează cu sfințenie aceste obiceiuri frumoae și iartă că de secole aici trăiesc în bună rânduială atât românii, cât și celelalte naționalități, fie că vorbim de maghiari, sârbi sau slovaci. Cu toții sunt pecicani.
În încheiere mai trebuie spus că primarul mulțumeste tuturor celor prezenți la eveniment, echipei din Primărie pentru implicare, dar și echipelor concurente, felicitându-i pe toți, încheind prin a ura tuturor un An Nou Fericit.