Teren părăsit transformat la Pecica într-o zonă de agrement, cu ajutorul fondurilor europene (FOTO)
Orașul Pecica are o nouă zonă de agrement, realizată de administrația locală din fonduri europene. Parcul a fost inaugurat astăzi în prezența conducerii orașului, primarul Petru Antal și viceprimarul Miodrag Stanoiov, a președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a directorului general al ADR Vest, Sorin Maxim, și a primarului comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, apreciază realizarea administrației pecicane: „Este foarte bine că administrația locală scrie programe, accesează fonduri europene. Pecica este un oraș în creștere, se dezvoltă, sunt foarte mulți tineri, iar principalii beneficiari ai acestui loc de agrement sunt copiii, semn că Pecica are viitor. Tot mai multe proiecte vizează turismul, petrecerea timpului liber, iar realizarea parcului se încadrează în acest tipar și este un bun exemplu de accesare a banilor europeni. Îmi doresc ca acest proiect să fie «multiplicat» în cât mai multe comunități. Mă bucură prezența primarului de Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, pentru că Ghiorocul a realizat proiecte istorice, în colaborare cu Consiliul Județean, este o stațiune de interes local, supranumită «Litoralul Vestului». Îmi doresc ca și la Pecica și la Ghioroc să beneficiem de statutul acesta de stațiune de interes local, pentru că sunt fonduri europene care sunt acordate doar localităților cu acest statut. Prezența directorului general ADR Vest, Sorin Maxim, mă face să reamintesc că, prin descentralizarea fondurilor europene, de la nivelul ministerelor către regiuni, accesarea acestor fonduri e mai puțin complicată, decizia fiind luată la nivel regional. În următorii 7 ani, la nivelul ADR Vest, vom avea la dispoziție 1,2 miliarde de euro doar prin acest instrument regional, iar mesajul meu este adresat în primul rând primarilor, care vor trebui să pregătească proiecte, pentru că este o competiție. Îmi doresc să accesăm cât mai multe fonduri, dar pentru asta trebuie să avem proiecte bine realizate.”
Sorin Maxim, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Vest, a subliniat: „Acest proiect pune în valoare aceste terenuri care nu erau folosite, poate chiar poluate. Doresc copiilor din Pecica să se bucure de acest parc, dar să și aibă grijă de el, să-l întrețină și să-l mențină curat. Sunt multe proiecte finanțate în Pecica, prin Agenția de Dezvoltare Regională Vest și mă bucură implicarea administrației locale, a primarului Petru Antal și a viceprimarului Miodrag Stanoiov, dar și a președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, pentru că proiectele europene au și o cofinanțare locală, uneori și județeană, e o întreagă muncă administrativă, chiar de ani de zile, până să ajungem să avem produsul finit, cum este acest frumos parc de agrement”.
Lângă Ferma de Bivoli
Noua zonă de agrement se află într-un areal frumos, în Lunca Mureșului, în vecinătatea Fermei de bivoli. Pe un teren nefolosit a luat naștere o zonă de promenadă și de petrecere a timpului liber, unde pecicanii se pot plimba și relaxa în aer liber. Parcul de aproape cinci hectare cuprinde, pe lângă spațiile verzi cu gazon, flori și sute de arbori ornamentali (tei, plopi, magnolii etc.), alei pietonale, mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri de informare etc.), pergole, grupuri sanitare, sistem de irigații automatizat și sistem de supraveghere video, dar și Wi-Fi gratuit.
„Acest parc are un istoric al său. Acum câțiva ani, aici erau mormane de pământ, un teren nefolosit. Acum, avem un parc modern, multifuncțional și îmi doresc ca această investiție să fie folosită civilizat. Vom dezvolta în continuare această zonă, vom veni și cu alte facilități și sperăm ca, în timp, aici să fie un punct de atracție de petrecere a timpului liber nu doar pentru pecicani, ci pentru toți cei care doresc să ne viziteze orașul”, a declarat Petru Antal, primarul orașului Pecica.
Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc, a subliniat importanța atragerii fondurilor europene pentru dezvoltarea localităților din punct de vedere economic și turistic.
De asemenea, în cadrul proiectului, a fost construit un teren multifuncțional, unde se poate practica handbal, baschet sau minifotbal, o zonă de fitness în aer liber; sunt amplasate mese de tenis de masă, mese de șah și au fost amenajate două spații de joacă (pentru copiii cu vârste de până în trei ani, respectiv pentru copii mai mari). În partea centrală a parcului a fost amenajată o fântână arteziană. Iluminatul public din interiorul parcului este alimentat de panouri fotovoltaice.
Investiția a fost finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectul fiind intitulat „Îmbunătățirea mediului urban prin reconversia și refuncţionalizarea unor terenuri neutilizate în vederea realizării de parcuri publice”.