Pe “Calea Mântuirii” și în 2016
Asociația Ortodoxă Calea Mântuirii, din cadrul Parohiei Arad-Centru, a tras linie peste anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii, pentru a trece într-o nouă perioadă duhovnicească. Activitatea constantă pe tot parcursul anului trecut a fost susținerea grupei de copii de la Catedrala Veche, sub forma unei școli creștine duminicale, îndrumate de Diana Negrea, Anca Prodan, Florina Babau, Teodora Matica și Sorin Săplacan. “Ceea ce Asociația Calea Mântuirii întreprinde în cadrul Parohiei Arad-Centru, este atât un act de credintă, de educație creștină profundă cât și un act de cultură a sufletului și de manifestare plenară a spiritului creștin orthodox, un rol deosebit avându-l împartășirea copiilor la Sfânta Liturghie și educația oferită în cadrul școlii duminicale”, a spus pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, coordonatorul Asociației Calea Mântuirii
Grădina cu fapte bune
Au fost inventariate acțiunile pe care Asociația le-a realizat în această perioadă pentru ca o parte dintre acestea să poată continua într-o dinamică crescandă, dar și pentru găsirea altor căi și mijloace în vedrea diverificării activitătilor educative, crestine și bisericești în anul care tocmai a sosit. Printre activitățile desfășurate anul trecut se pot aminti confectionarea a două paturi cu saltele, din banii obținuți în urma vânzarii obiectelor decorative realizate de copii de la grupa duminicală, pentru Centrul copiilor distrofici din Arad, renovarea unui grup sanitar din cadrul Spitalului de Pediatrie Arad, ajutorarea familiilor nevoiașe, de Paști și de Crăciun, colaborarea cu Palatul Copiilor Arad pentru împarțirea de cutii-cadou famililor sărace, precum și participarea copiilor și părinților la evenimentul “Plantăm fapte bune”.
Serbări și pelerinaje
Din anul 2015 nu au lipsit sebările copiilor de la grupa duminicală, organizate atât cu prilejul sărbătorilor creștin-ortodoxe cât la celebrarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi, recitalul de poezie eminesciană de la Seminarul Teologic, expozițiile de obiecte decorative realizate de copii, în vedrea obținerii de fonduri pentru proiecte caritabile, dar și pelerinajele la Mânăstirea Sfânta Cruce din Oradea și la Schitul Sfânta Parascheva din Bodrogu Vechi. De asemenea, prin grija Asociației, credincioșii pot asculta în direct slujbele de la Catedrala Veche, atât pe calculator cât si pe tabletă sau smartphone, mai multe informații în acest sens găsindu-se pe www.caleamantuirii.ro.
Taină, sfințenie și dar
La aceste activități se adaugă sedințele bilunare ale Asociației Ortodoxe Calea Mântuirii unde se discută chestiuni organizatorice și se dezbat diferite teme teologice, cât și conferințele “Serile duhovnicesti de la Catedrala Veche”, la care sunt invitați să participe cât mai mulți credincioși. Seria acestor conferințe a fost deschisă, în mai, anul trecut, de către Înaltpreasfințitul dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care a abordat tema
“Darurile Rusaliilor”, acest proiect pastoral-misionar dorindu-se a fi in corespondență cu nevoile multiple ale omului contemporan. Au mai susținut conferințe preacucernicul părinte Flavius Petcuț, Protopop al Aradului care a vorbit despre sfințenie, pr. conferențiar Teodor Pavel care a dezbătut Cuvântul și valoarea acestuia pentru lumea de azi, precum și părintele prof. dr. Cristinel Ioja, care a vorbit despre sensul sărbătorii, într-o lume secularizată. Conferințele, moderate de pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan și pr. paroh Traian Micoroi, reprezintă totodată un act de cinstire a evenimentului implinirii a 150 de ani de la tarnosirea Catedralei Vechi (1865-2015). Așa cum spunea pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, rememorarea tuturor acestor activități ale Asociației Ortodoxe Calea Mântuirii nu are un scop laudativ ci “înseamnă pentru noi toți o încurajare și un îndemn de a împlini lucrarea misionară a Bisericii și în anul 2016”.
Manuela Codrean