Nămolul de la Stația de Epurare, folosit ca îngrășământ în agricultură
Compania de Apă Arad continuă şi anul acesta valorificarea nămolului provenit de la Staţia de Epurare ca îngrășământ în agricultură. În luna iunie se vor obține permisele de aplicare emise de Agenția de Protecție a Mediului, urmănd ca, de la începutul lunii iulie, nămolul să fie transportat pe terenurile agricole.
In 2017, Compania de Apă Arad a valorificat, ca și îngrășământ în agricultură, aproximativ 10500 de tone de nămol provenit din Statia de Epurare. Agenția de Protecție a Mediului a emis 3 permise de aplicare pentru terenuri, în suprafață totală de 615 ha, care au corespuns în urma studiilor pedologice efectuate. Fermierii pe ale caror terenuri a fost aplicat nămolul s-au declarat foarte multumiți de rezultate. Efectul aplicării nămolului ca îngrășământ s-a vazut la cultura de grâu în această primavară.
Anul acesta, Compania de Apă Arad colaborează cu mai mulți fermieri pentru aplicarea a peste 6000 tone de nămol, pe o suprafață totală de 423 hectare, cantitate stabilită de către Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA), prin studiile pedologice și agrochimice realizate la comanda Companiei de Apă Arad.
Valorificarea în agricultură a nămolului a fost soluția aprobată și acceptată de Uniunea Europeană în proiectul de reabilitare a Stației de Epurare Arad. Proiectul Stației de Epurare Arad a fost elaborat de o firmă specializată și a fost coordonat de specialiști. Toate etapele privind construcția Stației de Epurare dar și funcționarea au fost verificate de comisii ale Ministerelor Finanțelor și Mediului din țara noastră dar și de reprezentanți ai Comisiei Europene. Stația de Epurare Arad este operată conform proiectului și toate procesele sunt intercorelate și controlate printr-un sistem de automatizare SCADA.
În cadrul programului POIM se va realiza o instalație de incinerare a nămolului. Deocamdată aceasta se află în stadiul de proiect și va fi funcțională după aprobarea de către Comisia Europeană, cu execuție în perioada 2021-2022.
Stația de Epurare Arad a fost proiectată conform normelor Uniunii Europene privind epurarea apelor uzate evacuate în zone de ape sensibile cu epurare terțiară. Râul Mureș este clasificat ca zonă de apă sensibilă, fiind un râu transfrontalier. Zonele de ape sensibile impun epurare terțiară, adică îndepărtarea de azot și fosfor (nutrienți care provoacă eutrofizarea apelor).
În incinta Stației de Epurare Arad au fost construite paturi pentru depozitarea temporară a nămolului până la valorificarea ca și îngrășământ în agricultură. Anual însă, primăvara, o dată cu încălzirea vremii este posibil să se degaje mirosuri industriale din zona paturilor de uscare a nămolului sau din alte zone, exterioare Stației de Epurare. Pentru a împiedica mirosurilor către zonele locuite, Compania de Apă Arad a început amenajarea unei perdele de arbori, din specia Paulownia.