Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Metoda contraceptivă care te protejează cel mai bine de o sarcină nedorită. Tu pe care o folosești?

Cat de bine stii sa gestionezi pericolul de a deveni mama cand nu esti pregatita sau cat reusesti sa te feresti de bolile cu transmitere sexuala sunt doi factori care depind de cunostintele tale despre cele mai bune metode de protectie in intimitate! Alegerea metodei contraceptive optime poate fi dificila, de vreme ce alternativele sunt numeroase si prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje.

Metoda contraceptivă care te protejează cel mai bine de o sarcină nedorită. Tu pe care o folosești?
Comentează 0

Atunci cand trebuie sa optezi pentru o forma de contraceptie sau alta, ia in calcul masura in care te protejeaza de contactarea unei boli cu transmitere sexuala, nivelul sau de eficacitate si costurile implicate. Aceste trei criterii principale te ajuta sa gasesti metoda contraceptiva perfecta pentru tine.

Prezervativul masculin

Prezervativele fac parte din categoria metodelor contraceptive de bariera, avand cel mai ridicat grad de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a virusului HIV. Folosite corect, ele blocheaza migrarea spermei in canalul vaginal si transferul de sange si secretii de la un partener la celalalt.

Din latex, membrana naturala sau poliuretan, prezervativele masculine au avantaje multiple: sunt ieftine, accesibile, se utilizeaza usor, se elibereaza fara reteta medicala si protejeaza in proportie de 98% impotriva unei sarcini nedorite, atunci cand sunt utilizate corect.

Prezervativul feminin

Mai nou sosit pe piata metodelor contraceptive de bariera, prezervativul feminin are forma unui invelis tubular prevazut cu doua inele flexibile poliuretanice in capete. Este confectionat din poliuretan si asigura protectie sporita impotriva sarcinilor nedorite si bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv a virusului HIV.

Rata eficacitatii prezervativelor feminine in prevenirea unei sarcini este de aproximativ 79%, considerabil mai redusa decat in cazul prezervativului masculin. Insa aceasta metoda de bariera s-a dovedit a fi un scut puternic impotriva mai multor tipuri de agenti patogeni, inclusiv pentru virusul HIV sau al hepatitei B (cel mai mic virus cunoscut sa cauzeze o boala cu transmitere sexuala).

Afla ce rol are transplantul de celule stem si ce boli pot fi tratate!

Spermicidele

Spemicidele sunt substante chimice care omoara spermatozoizii, prevenind fertilizarea ovulului. Acestea sunt disponibile sub mai multe forme: spuma, creme, geluri sau foite. Spermicidele se introduc in vagin inainte de contactul sexual, insa se recomanda utilizarea lor concomitenta cu alte metode de protectie.

Diafragma

O alta metoda contraceptiva de bariera, diafragma se introduce in vagin, in dreptul colului uterin, cu cateva minute inainte de actul sexual. De regula, se recomanda folosirea concomitenta a unui spermicid, pentru o protectie sporita impotriva sarcinii. Utilizata corect, diafragma are o eficacitate comparabila cu cea a prezervativului masculin (de peste 90%). In schimb, aceasta metoda contraceptiva nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Cupa cervicala

Fabricata din latex sau silicon, cupa cervicala este utila in prevenirea sarcinilor neplanificate, actionand la fel ce diafragma: impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul si sa il fecundeze, formand un sigiliu in jurul colului uterin. Pentru o protectie sporita, se recomanda si in acest caz folosirea concomitenta a unui spermicid. Cupa cervicala nu te fereste de pericolul contactarii unei infectii sexuale (BTS).

Buretele vaginal

Seamana cu un tampon, arata ca o pernuta din burete si este o metoda de contraceptie cu o eficacitate de aproximativ 85%. Buretele vaginal este dotat cu spermicid si actioneaza absorbind lichidul seminal. Se introduce in vagin inaintea actului sexual sau cu 24 de ore inainte si trebuie sa fie lasat la locul lui cel putin 6 ore de la contactul intim, dar nu mai mult de 30 de ore (altfel te expui unui risc major de infectii).

Ratele de esec sunt de 16% in randul femeilor care nu au nascut niciodata si de 32% in randul femeilor care au purtat cel putin o sarcina.

Pilulele contraceptive

Cele mai multe pilule contraceptive au in compozitie o combinatie intre estrogen si progestin, fiind metode de contraceptie hormonala cu o eficacitate extrem de ridicata. Anticonceptionalele amelioreaza crampele menstruale, insa nu protejeaza impotriva contactarii infectiilor sexuale si pot avea efecte secundare neplacute.

Plasturele contraceptiv

Plasturele transdermic contraceptiv are o eficacitate de 99,4% daca este utilizat corect si inlocuit o data pe saptamana, fiind conceput pentru a actiona timp de 7 zile. Pasturele se aplica pe fese, abdomen, partea de sus a bratelor sau a spatelui. Este foarte important sa nu aplici pasturele pe sani.

Pe luna se folosesc 3 plasturi: cate unul in primele 3 saptamani cu pauza in a patra saptamana. Nu trebuie sa lasi un plasture mai mult de 7 zile, ci sa-l inlocuiesti cu altul nou in aceeasi zi a fiecarei saptamani. Plasturele contraceptiv contine aceiasi hormoni ai anticonceptionalelor, insa la fel ca acestea, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Inelul vaginal

Tot o metoda contraceptiva hormonala este si inelul vaginal, care se introduce adanc in vagin si trebuie sa fie inlocuit o data pe luna. Printre efectele sale secundare principale se numara aparitia iritatiilor vaginale. Dupa cum poti intui, nu te protejeaza de BTS-uri.

Injectiile contraceptive

Contraceptivele injectabile se administreaza intramuscular si protejeaza de sarcina nedorita pe o perioada lunga de timp (de pana la 12 luni). Injectiile contraceptive sunt 99% sigure (din 100 de femei care folosesc aceasta metoda timp de 1 an, doar una singura ramane insarcinata), insa nu sunt recomandate oricui. Este necesara efectuarea unui consult medical pentru obtinerea acordului medicului ginecolog inainte de utilizare.

Steriletul

Steriletul este un dispozitiv in forma de T care se introduce de un specialist in uter, pentru prevenirea sarcinilor nedorite mai multi ani la rand. Eficacitatea sa este maxima, insa predispune la efecte secundare neplacute.

Sursa sanatos_online.tk

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite