MAE, anunț de ULTIM MOMENT despre românii repatriați din Africa de Sud: 7 dintre ei nu au reușit să se îmbarce. Ce se va întâmpla cu aceștia
Aeronavă Tarom va ajunge, astăzi, în România pentru a-i aduce acasă pe cei 46 de cetățeni români blocați în Africa de Sud, din cauza noii tulpini Omicron. Printre ei se află și campionii României la rugby. Pe lângă români, în aeronavă se vor afla și 24 de cetățeni europeni și din state terțe blocați temporar în Africa de Sud în urma anulării unor curse aeriene, informează MAE. Vestea proastă este că 7 români nu au reușit, totuși, să se îmbarce pe zborul de repatriere, din varii motive, autoritățile române rămânând în contact cu aceștia pentru a găsi soluții de a-i aduce acasă.
Zborul special organizat la inițiativa Guvernului României pentru repatrierea cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 03.54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor și formalităților necesare, aeronava fiind așteptată să aterizeze la București în jurul orelor 15.30 (ora României), relatează MAE.
Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).
MAE informează că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România.
Pentru realizarea listei de pasageri și îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, a menținut legătura permanent cu cetățenii români, informându-i constant despre etapele operațiunii de repatriere și a menținut contactul cu autoritățile sud-africane pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.
De asemenea, misiunea diplomatică a României la Pretoria a fost în dialog cu Delegația UE în Africa de Sud și cu reprezentanțele diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Africa de Sud și a transmis disponibilitatea autorităților române de a sprijini transportul spre Europa și pentru alți cetățeni europeni blocați temporar, la rândul lor, în această țară, preluând și procesând solicitările acestora.
Consulul din cadrul Ambasadei României la Pretoria s-a deplasat la aeroportul din Johannesburg pentru a pune la dispoziția cetățenilor români alimente de bază și apă și pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalitățile specifice în aeroport în vederea îmbarcării pe cursa Tarom.
"MAE dorește să mulțumească Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor pentru foarte buna colaborare în derularea pregătirilor menționate anterior.
Prin participarea activă, alături de celelalte autorități române competente, la organizarea și desfășurarea operațiunilor de repatriere a cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud, în special prin intermediul reprezentanților Ambasadei României la Pretoria, MAE și-a realizat concret, în acest caz specific, funcția de asigurare a asistenței și protecției consulare a cetățenilor români din străinătate aflați în situații deosebite", informează sursa citată.
Totodată, autoritățile române fac verificări pentru a stabili dacă noua mutație a ajuns în țara noastră. Mai exact, aceștia recoltează probe ADN de la pacienții grav bolnavi aflați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă pentru a stabili dacă vreo persoană este confirmată pozitiv cu noua tulpină care este de 4 ori mai contagioasă față de tulpina Delta, relatează Realitatea PLUS.