Invitați de marcă la Șiria, unde a avut loc Simpozionul Național „Împreună pentru oameni” (FOTO)
Primăria Comunei Șiria, Consiliul Local Șiria și Asociația „Ridică-te și umblă” pentru persoane cu dizabilități au organizat, ieri, la Casa de Cultură „Ioan Slavici” Șiria, Simpozionul Național „Împreună pentru oameni”. Evenimentul a fost precedat de consultații medicale și investigații paraclinice pentru persoanele cu dizabilități prezente, realizate de medici specialiști, iar în pauze și la final participanții au audiat un miniconcert de muzică de cameră.
Potrivit primarului Valentin Bot, simpozionul a avut loc „într-un mediu academic, cu gândul la sănătate, cea mai de preț comoară”, oficiile de gazdă fiind făcute de consilierul județean Garofița Popa.
În cadrul simpozionului, George Uba, președintele Asociației „Ridică-te și umblă”, a vorbit despre activitatea voluntarilor, care în ciuda faptului că nu beneficiază de un buget care să li se ofere în mod sistematic, sunt extrem de activi, și planurile de viitor, care includ extinderea activității dincolo de granițele României, având în vedere că persoane din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Spania (Madrid), Georgia și Armenia „au urmărit pe internet activitatea asociației și vor și ei să replice ce se întâmplă aici”. George Uba a vorbit de asemenea despre Centrul de mobilitate care oferă persoanelor cu dizabilități servicii de taxi gratuite, astfel încât zilnic sunt transportate între trei și cinci persoane. În continuare, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș, a ținut o prelegere cu tema „Etica și medicina contemporană”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad ținut o prelegere cu tema „Universitatea, vector în promovarea viitorilor specialiști în domeniul sănătății. Voluntariatul de la empatie la excelență – experiența UVVG Arad”, conf. univ. dr. Teodor Cilan, s-a adresat celor prezenți, atât în calitate de fiu al satului, cât și de rector al Universității „Aurel Vlaicu”, iar dr. Raluca Munteanu, medic specialist în recuperare și fondator al unei clinici din Oradea, a ținut o prelegere cu tema „Pas cu pas. Împreună pe drumul recuperării”. De asemenea au mai vorbit Erika Stark, directorul DGASPC Arad, și Angela Cosma, directorul CAS. Înainte de final, prof. Marcel Priescu, consilier local și organizator al evenimentului a avut un mesaj de suflet pentru cei prezenți: „Astăzi este o zi a împlinirilor în această frumoasă grădină de întâlnire a muntelui cu șesul, așa cum o numea șirianul nostru Ioan Slavici.” Apoi, referindu-se la organizarea unui simpozion național în mediul rural, prof. Priescu a ținut să puncteze: „Cu emoție am făcut un prim pas, dar această emoție a fost răsplătită.”