Șiria pe treptele istoriei - Zilele Comunei Șiria
Pe treptele istoriei – 850 de la atestarea documentară a localității Șiria 1169 – 2019: aproape un mileniu de existență putem spune. Șiria este una dintre cele mai vechi așezări din județul Arad, iar dacă ar fi să ne luăm după istorici și cronicari, așa cum se spune că actuala cetate de la Șiria este ridicată pe vatra unei vechi cetăți dacice, atunci cu siguranță aceste locuri au fost locuite cu mult înainte de atestare.
Cert este că Șiria este o localitate încărcată de istorie, este locul unde s-a născut marele scriitor Ioan Slavici, însă Șiria a fost în trecut și centru de voievodat român apărat de cetatea din deal. Mai târziu a fost ,,Plasă” de care apartineau toate satele din jur, fiind o localitate dezvoltată și în trecut, fără să mai vorbim de faptul că face parte din Podgoria Miniș-Măderat, unde creșterea vițe-de-vie este o tradiție de secole. Aici, pe aceste dealuri însorite s-au format primii elevi „vințeleri” (viticultori).
De altfel, și pe vremea comuniștilor Șiria era o comună dezvoltată cu un potențial agricol și viticol foarte bun, după cum se știe, ceea ce o plasa între comunele fruntașe din județ.
Astăzi comuna Șiria este una dintre comunele ETALON în județul Arad, este o comună foarte bine pusă la punct și dacă vreți o comparație cu „cel mai frumos sat din România – Ciugud (Alba)” pot să vă spun ca unul care am vizitat acea comună (făcînd și un scurt reportaj), că Șiria este cel puțin la fel de frumoasă ca să nu zic mai mult, însă Șiria are și un mare avantaj față de Ciugud-Alba. Este mult mai mare și are o poziție excelentă, având un relief frumos cu dealuri împădurite și cu vii care îi dau un aer mereu proaspăt și o frumusețe aparte.
Cetatea ce stă acolo sus pe deal de secole ca un străjer și pădurile de sub poala dealului conferă un farmec aparte localității, îmbinând natura, cu modernul comunei, verdele pădurii cu străzile modernizate ca la oraș. Dacă ar fi să vorbim de administrația locală de la Șiria se poate spune pe scurt doar atât „își fac treaba”, începând cu primarul și până la ultimul angajat. Dacă veți merge în Primărie veți vedea că fiecare angajat muncește, iar în curtea Primăriei veți avea parte de o surpriză plăcută, o curte frumos amenajată și mai în spate, un adevărat parc auto cu utilaje, pentru că trebuie spus, Primăria Șiria are cel mai mare parc de utilaje proprii din tot județul Arad, astfel că lucrările edilitare se pot face în regim propriu rapid și eficient. Asta înseamnă a fi gospodar, să nu depinzi de nimeni, așa gândește primarul Valentin Bot, pe care mereu îl puteți vedea prin comună.
Doi străjeri neclintiți
Nici săptămîna aniversară, care a trecut nu i-a prins nepregătiți pe șirieni, pentru că este foarte multă muncă în spatele acestor zile omagiale și dacă la Sânziene, sărbătoarea iei, acel frumos veșmânt feminin, totul s-a desfășurat sus pe platoul cetății, într-un cadru deosebit de frumos, zilele următoare sărbătoarea a continuat în centrul comunei, iar vineri s-a sfințit crucea recent construită pe dealul Merezin sau „Dealul Crucii”. Este vorba despre o cruce ridicată în memoria Marii Uniri și împlinirea a 850 de ani de atestare documentară a Șiriei. Este un simbol al credinței și al existenței șirienilor pe acest tărâm, însă dincolo de acest fapt este „o piatră de aducere aminte” pentru generațiile ce vor urma după noi. Alături de cetate și parcă față în față de acum încolo, vor veghea asupra Șiriei această cruce ca un simbol al credinței de neam și cetatea, ca doi străjeri neclintiți.
Un loc de pelerinaj
Vineri, începînd cu ora 11.00, sus pe dealul Merezin, un sobor de aproximativ 60 de preoți din protopopiatul Lipova și Arad, împreună cu înaltpreasfințitul Timotei Seviciu și autoritățile locale, respectiv primarul comunei Șiria și primarul comunei Covăsânț ca invitat, consilierul județean Garofița Popa, directorul GAL Miniș - Măderat, prof. Marcel Priescu, Dan Cojocaru, președintele Aeroclubului ,,Charlie Bravo Șiria”, cel care s-a ocupat de ridicarea acestei cruci împreună cu Florian Coltuțiu și alții, precum și locuitori ai comunei Șiria, au luat parte la slujba de sfințire a crucii un simbol al credinței, al omagierii celor care au înfăptuit marea unire și împlinire a 850 de ani de atestare documentară a Șiriei.
Apoi ceremonia s-a mutat la Căminul Cultural Șiria, unde primarul Valentin Bot a înmânat distincții omagiale invitaților speciali și înaltelor fețe bisericești pentru ajutorul dat comunității de-a lungul timpului și până astăzi. Referitor la crucea recent ridicată prin osteneala unui grup de acțiune locală din care a făcut parte și primarul Valentin Bot, care a avut inițiativa, aș vrea sa spun câteva cuvinte. Intenția și gândul de a ridica o cruce pe dealul Șiriei l-a avut primarul de mulți ani în minte, de aceea, înainte de eveniment a constituit un grup de acțiune care au contribuit la ridicarea acestui monument al credinței putem spune, printre care Dan Cojocaru, Florian Coltuțiu de la AEROCUBUL ,,CHARLIE BRAVO” Șiria, precum și alți șirieni urmând ca Primăria să continue lucrările de amenajare în jurul crucii și iluminatul pentru ca acest obiectiv să devină un loc de pelerinaj.
Sâmbătă începând de la ora 12.00 la Biserica ortodoxă Șiria a avut loc o slujbă de comemorare a marelui Ioan Russu Șirianu și a lui Iuliu Traian Mera la 110 ani de la trecerea în veșnicie, eveniment la care a participat prof. univ.dr. Radu Homescu, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și directorul Centrului Cultural Județean Arad, Ionel Bulbuc, apoi la ora 13.00 a avut loc inaugurarea muzeului satului amenajat, în incinta Conacului Bohuș, iar de la ora 14.00, lansarea cărții „ȘIRIA PE TREPTELE ISTORIEI 1169-2019”, scrisă de Marcel Priescu și Amalia Purda – consilier cultural. Și tot sâmbătă, programul dedicat ,,Zilelor Șiriei” s-a desfășurat pe Stadionul Otto Greffner din Șiria, începând cu orele 16.00. La început a avut loc un program sportiv, iar de la ora 18.00 a început seara distractivă cu Melisa, Uddi, Doma Art Stylle, Peregrinii și Compact B.
Cetățeni de onoare
Duminică, programul a debutat cu o frumoasă paradă a portului popular al Ansamblului Folcloric „Șiriana”, iar de la orele 16.00 a început spectacolul folcloric. Au fost conferite 24 de titluri de cetățeani de onoare ai comunei Șiria, respectiv Preasfințitului Părinte Episcop Lucian Mic, preotului Petru Ursulescu, preotului Iulian Dimitrie Botezatu, preotului Adorian Lucian Trif, preotului Savu Mihai Pavel, preotului Mihai Dorel Radeș, preotului Pavel Orb, preotului Mihai Emanuel Cucu, dr. Doina Hasneș-Ciurdariu, prof. univ. dr. Silviu Crăciunaș, prof. univ. dr. Claudia Crina Toma, prof. Eugenia Groșan, înv.Roza Molnar, prof. Ana Benghia, preotului Gheorghe Petrișor, pastorului Livius Ban, ing. Ioan Căucean, ing. Daniel Traian Moțiu, avocatului Lee Kevin Saville, lui Luigi Russo, prof. univ. dr. Alexandru Stupariu, general dr. Gheorghe Cosneanu, lui Marin Valeriu Paven și lui Adrian Iovan, apoi pe scenă au urcat rând pe rând ansamblurile de dansuri ,,Șiriana” din Șiria, ,,Spicul” din Olari, ,,Busuiocul” din Sântana, ,,Banat-Ja”, Grupul Vocal ,,Podgorenii”, Fanfara din Șiria, solista Daniela Han, Taraful de la Vârfurile cu soliștii vocali Nadia Demian și Diana Sălagea, Adrian Stanca, Otilia Duma, Zorica Savu și Doru Țăranu - la saxafon.
Seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii.
Iată că șirienii știu să muncească, dar mai știu să-și cinstească și înaintașii, istoria locului și credința în bunul Dumnezeu.