Îngrijorare la Arad: în zece ani rămânem fără medici de familie
O organizați din Arad trage un semnal de alarmă cu privire la reducerea constantă a numărului de medici de familie, ceea ce va face ca peste zece ani 60 la sută dintre posturi să rămână vacante.
La dezbaterea publică cu tema “Finanţarea medicinei primare – importanţă şi necesitate prezentă. Măsuri şi perspective”, organizată de Societatea Medicilor de Familie din Arad (în colaborare cu organizații similare din Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş), a fost evidenţiat faptul că, în zece ani, România va rămâne fără 60% din medicii de familie.
”Totodată, au fost subliniate probleme grave ale medicinei primare: neatractivitatea, cauzată în principal de factorul financiar precum şi de restricţiile impuse in detrimentul desfăşurării actului medical. Veniturile cabinetelor de medicina familiei depind 95% de contractul cu CNAS, care este un contract captiv. Cu toate că este un contract de prestări servicii medicale, acesta este negociat doar între Ministerul Sănătăţii şi CNAS, fiind stufos şi plin de obligatii impuse şi renegociate furnizorilor de servicii medicale”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor dezbaterii.
De asemenea, deşi medicina primară este o activitate exclusiv privată, este interzisă aplicarea tarifelor de cabinet ”în dauna celor impuse de CNAS”.
La nivel naţional, asistenței medicale primare îi este alocat, din totalul fondurilor destinate sănătăţii, sub 6% - cel mai mic procent din Europa, unde media este de 9 - 15%, iar acest procent scade anual contrar indicaţiilor şi recomandărilor Uniunii Europene, Băncii Mondiale şi Fondului Monetar.
”Medicina de familie se adresează întregii populaţii şi soluţionează aproximativ 75% din totalul cazurilor raportate la nivel naţional. Deşi mai mult de jumătate din populaţia României se află în mediu rural, iar medicul de familie este de cele mai multe ori unicul furnizor de servicii medicale accesibil pentru această categorie de populaţie, tocmai asistenţa medicală primară nu este finanţată în mod corespunzător”, mai arată comunicatul.
Medicii arădeni spun că investiţia în medicina primară este cea mai “rentabilă”, atât pentru sistemul de sănătate cât şi pentru bugetul de stat, dar implicarea Ministerului Sănătăţii precum şi politicile publice pentru prevenţie sunt minime.