Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

INFORMARE CU PRIVIRE LA ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE PE LINIE DE DE RESURSE UMANE DE INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN ARAD ÎN ANUL 2024

INFORMARE CU PRIVIRE LA ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE PE LINIE DE DE RESURSE UMANE DE INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN ARAD ÎN ANUL 2024
Comentează 0

RECRUTAREA, SELECȚIA, ÎNCADRAREA ȘI PROMOVAREA PERSONALULUI ÎN ANUL 2024, PRECUM ȘI ASPECTE DE INTERES PENTRU CEI CARE DORESC SĂ APLICE ÎN VIITOR PENTRU PROFESIA DE JANDARM
Vă supunem atenției activitățile desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad în domeniul managementul resurselor umane, recrutarea, selecția, încadrarea și promovarea personalului, activități desfășurate de la începutul anului 2024, dar și precizări legate de modul în care cei interesați au posibilitatea să facă parte din rândul personalului Jandarmeriei Arad.
Siguranța cetățeanului depinde foarte mult de calitatea resursei umane și de modul în care sunt prevăzute și realizate activitățile de management ale resurselor umane în cadrul Jandarmeriei. Resursa umană influențează utilizarea eficientă a celorlaltor resurse de care dispune instituția. Un management eficient al resurselor umane ajută instituția în atingerea obiectivelor. Performanța în exercitarea atribuțiilor într-un domeniu deosebit de important pentru funcționarea statului – siguranța cetățeanului - nu poate fi atins decât prin prisma unui personal pregătit și motivat.
Aspecte privind managementul resurselor umane realizat la nivelul Jandarmeriei
Arad de la începutul anului și până în prezent.
Recrutarea, selecționarea, încadrarea și promovarea personalului se realizează în conformitate cu O.M.A.I 177/ 2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale M.A.I și cu respectarea procedurilor specifice elaborate în acest sens.
Managementului resurselor umane la nivelul Jandarmeriei Arad, a vizat în anul 2024 creșterea eficienței și eficacității personalului în îndeplinirea sarcinilor, reducerea fluctuației personalului și implicit reducerea deficitului de personal, promovarea profesiei de jandarm identificarea și atragerea candidaților cu un potențial psiho-aptitudinal potrivit exercitării acestei profesii.
Realizarea obiectivelor propuse contribuie la îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților pe care le are instituția și la întărirea capacității operaționale a acesteia.
La sfârșitul anului 2023 instituția se înregistra cu un deficit de aproximativ 28%.
Acest fapt nu a afectat negativ îndeplinirea misiunilor specifice, mizându-se pe un personal bine pregătit, rezistent fizic și psihic, care a acoperit lipsa de personal prin aceea că sarcinile au fost redistribuite altor angajați și îndeplinite prin cumul, chiar dacă a condus la suprasolicitarea personalului existent în structurile
de suport. Potențialul acestora, pregătirea, devotamentul față de instituție a determinat îndeplinirea sarcinilor cu succes.
Pe termen lung suprasolicitarea personalului poate să scadă nivelul de performanță în îndeplinirea sarcinilor, afectând bunul mers al instituției.
Pentru a rezolva problematica deficitului de personal s-a urmărit ocuparea funcțiilor vacante și atragerea de candidați pentru instituțiile militare de învățământ postliceal ale Jandarmeriei Române ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani și ,,Petru Rareș” Fălticeni, inclusiv pentru Acadamia de Poliție ,,Al. I. Cuza București” care asigură formarea inițială a ofițerilor pentru instituția noastră.
Recrutarea, selecționarea, încadrarea și promovarea personalului
Scopul activității de recrutare este acela de a identifica și atrage candidați care corespund cerințelor legale și specifice, fie pentru formarea inițială în instituțiile de învățământ, fie pentru ocuparea posturilor vacante la nivelul instituției. Inspectoratul își asigură personalul fie din instituțiile de învățământ, fie prin organizarea concursurilor de încadrarea a funcțiilor vacante în limita posturilor aprobate în finanțare.
Concursurile sau examenele se organizează cu aprobarea ministrului afacerilor interne. Aprobarea este valabilă pe parcursul exerciţiului bugetar anual în care a fost acordată.
Procedurile sunt clar stabilite pentru fiecare modalitate în parte și sunt sub coordonarea directă a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Selecţionarea candidaţilor se face potrivit metodologiei concursului de admitere în instituţiile de învăţământ ale MAI și metodologiei instituției, cu respectarea reglementărilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
În ultimii ani procedurile de recrutare au fost ușor simplificate în sensul în care dosarul de candidat se transmite electronic, etapele de testare psihologică și vizită medicală se efectuează ulterior susținerii probelor scrise. În sprijinul candidaților au fost create aplicații speciale de eliberare la solicitare scrisă a cazierului judiciar direct de la structura unde se depune dosarul de candidat.
În anul 2024 au fost organizate 13 concursuri pentru ocuparea funcțiilor de execuție vacante după cum urmează:
- 2 concursuri pentru ocuparea a 2 funcții de ofițer în specialitatea Logistică;
- 4 concursuri pentru ocuparea a 27 funcții de subofițer;
- 5 concursuri pentru trecerea subofițerilor în corpul ofițerilor;
Au fost organizate și 2 concursuri pentru ocuparea a două posturi de personal contractual.
Pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante au fost organizate 4 concursuri.
În ceea ce privește concursurile organizate pentru ocuparea funcțiilor vacante de execuție 7 concursuri organizate s-au fost încheiat procedurile rezultând un număr de 7 candidați declarați ,,Admis”.
În perioada imediat următoare se va realiza încadrarea celor 7 funcții.
Alte 4 concursuri desfășurate pentru ocuparea a 27 de funcții de subofițer în specialitățile: financiar, administrarea patrimoniului imobiliar, ordine publică și pază și protecție instituționale au fost încheiate. În acest moment candidații declarați ,,Admis” parcurg metodologia de selecție (evaluarea medicală).
Pentru aceste posturi au aplicat un număr de aproximativ 246 de candidați, Administrare patrimoniu imobiliar 40, financiar 25, ordine publică 90, pază și protecție instituțională 91.
Până la sfârșitul anului vor fi încadrate toate cele 34 de funcții pentru care s-au desfășurat concursuri de la începutul anului și până în prezent. Acest lucru ajutând reducerea deficitului de personal cu 7%.
Totodată pe parcursul anului 2024 au fost desfășurate 3 campanii de promovarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ care școlarizează personal pentru Jandarmeria Română, fiind organizate trei

sesiuni de admitere în luna iulie pentru Academia de Poliție Al. I.Cuza București și două pentru școlile postliceale de jandarmi pentru sesiunile aprilie – iulie și octombrie – decembrie.
În cele două sesiuni de admitere pentru școlile postliceale ale Jandarmeriei Române fiind scoase la concurs 700 de locuri pentru fiecare sesiune.
Au fost recrutați 41 de candidați în cele trei sesiuni de admitere, 2 candidați pentru Academia de Poliție ,,Al. I. Cuza” București, și 39 de candidați pentru școlile postliceale de subofițeri jandarmi.
Pentru atragerea personalului am îmbunătățit campaniile de promovare a ofertei educaționale prin încheierea de parteneriate cu liceele de pe raza județului Arad, participarea la târguri de promovare a locurilor de muncă unde, am promovat profesia de jandarm și am prezentat ofertele educaționale ale instituțiilor de învățământ.
Totodată am utilizat tot mai frecvent rețelele de socializare pentru a atrage cât mai mulți tineri dornici să urmeze o carieră militară.
Un aport semnificativ a adus și sprijinul acordat de reprezentanții mass media care au promovat comunicatele emise de Jandarmeria Arad în acest scop.
În încheiere vom face câteva precizări celor interesați să urmeze o carieră militară, dar și celor care ne urmăresc, fie pentru opțiunea personală sau în cazul în care au cunoștințe care doresc să urmeze această profesie dar nu au suficiente detalii.
O persoană poate dobândi statutul de militar în Jandarmeria Română prin absolvirea unei institutii de învățământ care pregătește personal pentru nevoile Jandarmeriei Române sau
prin promovarea unui examen sau concurs organizat si desfasurat pentru ocuparea unor functii vacante.
Instituțiile care asigură formarea personalului Jandarmeriei Romane sunt Academia de Politie ,,Al.I Cuza” București - arma jandarmi specialitatea Ordine și Siguranță Publică și cele două școli militare de subofițeri jandarmi.
Jandarmeria Română este o organizatie cu o cultură specifică și reguli bine definite, însă oferă personalului un mediu de lucru dinamic orientat pe dezvoltarea profesională a acestuia cu posibilitatea desfășurării activității în numeroase domenii: resurse umane, financiar, juridic, relații publice, psihologie, comunicații și informatică logistică dar și în domeniul ordine publică și pază și protecție instituțională.
Pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară este important să cunoască condițiile și criteriile specifice pe care trebuie să le îndeplinească:
Candidaţii se pot înscrie la o singură școală postliceală din cadrul M.A.I.
Pentru a participa la concursurile de admitere la instituțiile de învățământ pe locurile destinate formării inițiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiții și criterii specifice:
a) să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
b) să cunoască limba română, scris și vorbit;
c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
d) să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic;
e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;
f) să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;
g) să aibă un comportament corespunzător cerințelor de conduită admise și practicate în societate;
h) să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;

i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;
j) să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
k) să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege;
l) să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniți în anul participării la concursul de admitere;
m) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară;
n) să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
o) să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învățământ. p) să dețină sau să obțină până la absolvire permis de conducere categoria B. Aptitudinea/inaptitudinea prevăzută la lit. d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală și evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. În situația în care se constată inaptitudinea pentru oricare dintre situații, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv. Evaluarea psihologică se susține înaintea examinării medicale. Dovada îndeplinirii condiției prevăzute la lit. f) se face cu diplomă sau cu adeverință care îndeplinește condițiile de valabilitate, din care să rezulte faptul că au susținut și promovat examenul de bacalaureat. Îndeplinirea condiției prevăzute la lit. g) se constată de către Direcția Generală de Protecție Internă, prin emiterea unui aviz, respectiv de către compartimentele de resurse umane, prin întocmirea Notei de cunoaștere. În cazul emiterii unui aviz negativ, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv.
Candidaţii care au promovat concursul de admitere în instituţiile de învăţământ nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic.
În ultimii ani s-a simplificat procedura de depunere a cererilor de înscriere și a dosarelor de candidat. Pentru candidații școlilor militare cererea de înscriere se depune în format electronic, iar dosarul de candidat se depune fizic la sediul Jandarmeriei Arad.
Pentru cei care participă la concursurile pentru încadrarea funcțiilor vacante cererea de înscriere și dosarul de candidat se depun exclusiv în format electronic pe adresa de email prevăzută în anunț.
Se vor avea în vedere evaluarea psihologică, parcurgerea vizitei medicală, dar și susținerea probelor practice, a traseului aplicativ la educație fizică.
În urma concursurilor organizate în anul 2024 s-a observat o creștere a interesului pentru această profesie.
Dintre avantaje putem menționa:
- mediu de lucru dinamic, în diverse specialități;
- absolvenții instituțiilor de învățămânr militare sunt repatizați după absolvire, în ordinea mediilor, la inspectoratul de care au fost recrutați;
- perioada de formare inițială scurtă gratuită în școlile postliceale ale Jandarmeriei Române;
- posibilitatea evoluției în carieră;
- schimbarea specialității în cadrul aceleiași instituții;
- participarea la programe de formare profesională continuă, gratuite, în diverse specialități, în sprjinul dezvoltării personalului și evoluției în carieră a acestuia.
Alte informaţii de interes sunt disponibile pe site-ul instituţiilor de învăţământ militar şi pe site-ul www.jandarmeriaarad.ro la secțiunea „Carieră/Admitere”.

Persoanele care îndeplinesc condițiile de recrutare și intenționează să participe la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ pe locurile destinate formării iniţiale a cadrelor militare ale Jandarmeriei Române, , pot obține mai multe informații de la Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, din comuna Vladimirescu, str. Jandarmeriei, nr. 1, telefon: 0257/514922, interior 24535 sau 24557, mobil 0754068148, zilnic de luni până vineri, între orele 09.00 – 15.00.
www.academiadepolițiepolitie.ro www.scoaladrăgășani.ro www.scoalafalticeni.ro
Locul desfășurării:
-
Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad.
Data și ora desfășurării:
-
23.10.2024, ora 11:00
Nivel reprezentare:
-
Inspector șef, Colonel Burlan Claudiu-Daniel , șef serviciu resurse umane Căpitan Popovici Ana-Maria și purtător de cuvânt, Plutonier major Ruja Laura.
Tema prezentatată:
-
Recrutarea, selecția , încadrarea și promovarea personalului în anul 2024, precum și aspecte de inters pentru cei care doresc să aplice în viitor pentru profesia de jandarm.
Mass-media prezentă:
-
ARQ
Probleme sau reacții negative:
- nu au existat.

Galerie foto (5)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite