ORAȘUL INEU - GIUVAERUL CRIȘULUI ALB
Ineul a fost întotdeauna un orășel provincial, liniștit, cu un parc frumos cu multă verdeață cu un centru al orașului la fel de frumos, modern chiar, însă pe vremea comunismului a fost și unul dintre orașele industrializate ale județului datorită potențialului economic și al așezării geografice. Pentru cei care ne mai aducem aminte, aici exista o fabrică de tricotaje destul de mare, sere, apoi secție a drumurilor județene, sectie O.G.A, secție C.L.F, I.A.S.-ul Ineu, autocoloană I.T.A., Centru Minier, autocoloană I.J.T.L., iar în stația C.F.R. erau depozite de cereale, care deserveau intreaga zonă. Însă era și o intreprindere destul de mare care își avea sediul central la INEU. Este vorba despre fosta PISCICOLA, care administra în zona Ineu și județ luciurile de ape cu pește. Să nu mai vorbim despre cele două unităţi militare de la Ineu care dădeau acestui oraş acea senzație de siguranță.
Astăzi Ineul are fața total schimbată, ca oraș este frumos, mult mai frumos ca înainte, mai cochet cu parcuri îngrijite cu un centru frumos cu terase, un orășel unde în serile de vară poți ieși la o plimbare pe centru la o înghețată cu copiii, sau de ce nu cu iubita, sau vă puteți odihni pe o băncuță în parcul dendrologic la răcoarea arborilor, la aer curat fără zgomotul infernal din marele orașe. Este un oraș unde oricine și-ar dori o viață normală. Și astăzi ca în trecut Ineul putem spune că nu duce lipsa de industrie, pentru că există și astăzi locuri de muncă la Ineu, chiar dacă nu mai sînt fostele întreprinderi, care absorbeau în trecut forța de muncă din zonă, însă se fac pași înainte de către primar și viceprimar pentru a atrage alți investitori la Ineu, pentru a îmbunătăți nivelul de trai al Ineuanilor și nu numai. Am ajuns la Ineu și am căutat primarul la birou în Primărie însă nu l-am gasit, însă am fost condus în oraș, și l-am găsit între oameni, la lucrările de amenajare a spațiilor verzi dintre blocuri, stînd de vorbă cu cetățenii și supraveghiind împreună cu viceprimarul lucrările. Am făcut un tur al orașului și al coloniei, apoi și în satul aparținător Mocrea și peste tot se văd multe schimbări în bine.
"În acest mandat de de 4 ani am căutat să ridicăm nivelul de trai al ineuanilor, iar cel mai mare accent l-am pus pe lucrări de investiţii şi atragerea de investitori care sa creeze locuri de muncă în Ineu. Dacă la primul punct ne putem lăuda cu o listă de obiective, la al doilea punct putem spune că am atras o firmă din Germania care a construit o făbricuţă de confecţii metalice care a generat până în prezent 50 de locuri de muncă, iar până în 2018 vor mai fi create încă 150 de locuri de muncă. Este singurul investitor care a venit în judeţul Arad şi a plecat de la zero, iar acum se extinde treptat.
La capitolul investiţii realizate în aceşti 4 ani: prima investiţie a fost în sediul nou pentru judecătoria din Ineu, aceasta find pe punctul de a se desfiinţa, deoarece vechiul sediul nu corespundea celor 2 coduri, penal şi procedura penală. Am reabilitat clădirea liceului "Mihai Viteazu” cu fonduri guvernamentale, și am schimbat şarpanta, am făcut anvelopare exterioară, uşi şi geamuri termopan, dar și refacerea asfaltului în curte şi aleilor de la liceu. Am construit acoperiş pe şcoala generala cu clasele V-VIII, fiind înainte cu planşeu, și am reabilitat integral grădiniţele din Colonie şi localitatea Mocrea.
Am reabilitat căminul de garnizoană, care în scurt timp va fi scos la licitaţie pentru închiriere de apartamente. Am finalizat construcţia unei noi capele în Cimitirul Central, aparţinător Primăriei. Am extins reţeaua electrică pe strada Zorilor, stradă nou înfiinţată şi iluminatul public pe timp de noapte acolo unde lipsea, în Mocrea şi Ineu.
Referitor la investiţiile în infrastructură: am asfaltat drumul DC 29 Ineu-Dealul Viilor care urmează în viitor să facă legătura cu comuna Şilindia şi Tauţ, cu o lungime de circa 8 km. Din buget propriu, am asfaltat străzile Barbu Lăutaru, parte din strada Horia, Ion Creanga parţial, Vasile Alecsandri, Gheorghe Lazăr, Octavian Goga, I.L. Caragiale, am refăcut covorul asfaltic de pe strada Traian, iar pe fonduri P.N.D.L. din proiectul de 12, 2 km asfaltat, în prezent sunt asfaltați 6 km (strada A. Iancu, Bălcescu, Coşbuc, Creangă parţial, Mihail Sadoveanu, strada Bradului, iar restul de 6,2 km, care includeau străzile Gutului, E. Murgu, A.I. Cuza, M. Viteazu, Ştefan cel Mare, Bicaz şi Bobâlna le vom finaliza până în luna august, iar in Mocrea mai avem un km, toate cu fonduri P.N.D.L.). De asemenea, vom asfalta cu fonduri C.J.A. drumul de legătura Ineu-Tămand, având acolo o mânăstire, credincioşii din Ineu frecventând acest loc. Tot cu fonduri C.J.A., continuăm cu drumul spre Şilindia.
Am investit în activitatea culturală având un ansamblu artistic la casa de cultură, care în anul 2014 a obţinut marele premiu la concursul internaţional de folclor de la Mamaia, ,,Dobroge mândră grădină”. Avem câteva evenimente de tradiţie , la Florii concursul judeţean al tinerilor interpreţi de muzică populară, ,,Floare de pe Criş”, ample manifestări culturale şi sportive de Rusalii, Zilele Ineului, iar în septembrie am reînfiinţat o tradiţie veche ,,Primezul şi Surechiul la Ineu”, iar in 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei, chiar dacă cele două unităţi militare cu tradiţie în Ineu s-au desfiinţat, însă o mare parte din cadrele militare în rezervă au rămas aici. Tot la capitolul cultură, sărbătorim la 1 decembrie Ziua Naţionala a Romaniei, iar în preajma sărbătorilor de iarnă, pe parcursul unei săptămâni, avem festival de colinde, unde sunt invitate toate bisericile din oraş, indiferent de cult,precum și şcolile dar nu în ultimul rînd casa de cultură.
Trecând la un alt capitol, suntem în curs de finalizare a lucrărilor de canalizare în oraşul Ineu şi satul aparţinător Mocrea, iar din vara acestui an putem spune că Ineul şi Mocrea sunt complet canalizate. Tot în acest an, cu buget propriu, avem un proiect în care vom asfalta încă 7 km de străzi care momentan sunt pietruite. Am progresat cu lucrările de refacere a spaţiilor verzi de la Policlinică la piaţa din cartier. Vom reface covorul asfaltic şi vom asfalta trotuare, căi de acces şi parcări între blocuri. Săptămâna viitoare va începe lucrarea de construcţie a unei grădiniţe noi pe strada Ioan Slavici şi vom mai construi încă o grădiniţă pe strada A. Iancu în Ineu şi o şcoală cu clasele I-IV în Colonie, iar la Mocrea vom construi de asemenea o grădiniţă nouă.
În cel mult o lună vom începe lucrările de modernizare a pieţei cu bani din bugetul propriu şi sprijin C.J.A. Construirea unei hale alimentare de 45 x 20 m, dotată cu mese, grupuri sociale, dar și refacerea aleilor şi parcărilor din preajma pieţei. Nu în ultimul rand, este un vis al ineuanilor şi al nostru - reabilitarea şi punerea în circuitul turismului judeţean şi naţional a Cetăţii Ineului. Momentan suntem în stadiul de proiectare în vederea depunerii proiectului de finanţare pe fonduri U.E. Este cea mai mare dorinţă a noastră şi vrem să o punem în aplicare, Cetatea fiind foarte veche, de prin anul 1240 iar din 1860-1870 în forma în care se vede acum.
Am demonstrat, credem noi, că în aceşti 4 ani am schimbat faţa Ineului, şi le transmit locuitorilor să aibă încredere în echipa pe care o conduc, că în următorii ani investiţiile vor fi la un nivel şi mai mare. Pentru că sunem în prag de sărbători, urăm tuturor locuitorilor oraşului Ineu şi al localităţii Mocrea multă sănătate, fericire şi pace sufletească", a spus primarul Ineului, Călin Abrudan.