În pragul epuizării; „Este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini”
Colegiul Medicilor din România a transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, care este sărbătorită astăzi, un mesaj care ar trebui să ne dea multora de gândit. În cele ce urmează, vom prezenta mesajul, astfel cum ne-a fost trimis.
„Mesajul Colegiului Medicilor din România în contextul Zilei Mondiale a Sănătății 2021
Astăzi marcăm cu toții Ziua Mondială a Sănătății. De peste șapte decenii, 7 aprilie este momentul în care le spunem la „La mulți ani!” și le mulțumim tuturor cadrelor medicale, care își dedică zi de zi și clipă de clipă îngrijirii și salvării vieților omenești. Este momentul în care societatea își arată aprecierea pentru eforturile depuse de aceștia.
Iată că este al doilea an consecutiv în care marcăm Ziua Mondială a Sănătății într-un context care ne pune la grea încercare pe noi toți deopotrivă: pandemia de COVID-19. Și este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini, când medicii sunt huiduiți și acuzați că au uitat principiul călăuzitor „Primum non nocere”. Medicii sunt nevoiți să asculte aceste acuzații deși, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulți dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului (n.r. epuizării).
Din păcate, diviziunile afectează chiar și corpul medical. Constatăm cu tristețe că există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi. Acestora le amintim că ghidurile și protocoalele au în spate cercetări și analize riguroase și că direcțiile prevăzute de acestea s-au dovedit, din informațiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienți. Și pentru aceștia lansăm un nou apel la responsabilitate.
Suntem pentru dialog, dar pentru un dialog științific.
Aproape un milion de români au fost infectați până acum cu SARS-CoV-2. Aproape 25.000 dintre ei au pierdut această luptă. Sute de mii s-au vindecat. Mulți s-au vindecat datorită faptului că medicii au făcut eforturi supraomenești ca să îi vindece. Cifrele pandemiei zugrăvesc un tablou sumbru – poate mai sumbru decât ne așteptam vreunul dintre noi anul trecut pe vremea aceasta. Există, însă, și o speranță, reprezentată de vaccinare.
„Cu toții, medici și pacienți deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toții lupta, pentru a putea depăși această perioadă dificilă și pentru speranța că anul viitor Ziua Mondială a Sănătății nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție, să se prezinte la spital atunci când situația o impune și să aibă încredere în cadrele medicale și în actul medical”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
La rândul lor, medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a îngriji pacienții cu responsabilitate, respectând ghidurile și protocoalele în vigoare, ce au în spate știința.
Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, Colegiul Medicilor din România vă urează, dragi colegi, „La mulți ani!”, să găsiți în continuare în voi resursele pentru a continua să luptați pentru fiecare pacient. Și vrem să vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți.
Gândurile noastre se îndreaptă astăzi și către cadrele medicale care au părăsit această lume în acest an. Fiecare dintre voi veți rămâne în sufletele noastre.”
Sursa foto: româniatv.net