Sprijin moral de necontestat pentru pacienții Secției Oncologie Medicală din cadrul Spitalului Județean
Din această săptămână pacienții Secției Oncologie Medicală beneficiază de psihoterapie de grup și ocupațională, scriu pe Facebook reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
„Ideea acestui proiect aparține doamnelor Maria Pavel și Silvia Rusan, psihologi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, pornind de la faptul că acest tip de intervenție psiho-oncologică are beneficii multiple pentru pacienți, ajutând la îmbunătățirea stării de bine – psihologică și spirituală, deoarece diminuează suferința, generând sens și scop, ajutându-i să înțeleagă ce înseamnă această boală și mai ales faptul că aceasta poate fi învinsă”, susțin reprezentanții instituției.
La rândul lor, Maria Pavel și Silvia Rusan afirmă că pacienții care fac parte din grupul de suport au acces la alte povești despre lupta cu boala decât cele proprii.
„Scopul principal al intervențiilor psihologice, la persoanele care sunt în faza activă de tratament, este reducerea distresului afectiv, asociat tratamentului și efectelor adverse ale acestuia și creșterea calității vieții pacienților. În grupul de suport, pacienții au acces la alte povești despre lupta cu boala și se conving că există și alte strategii cognitive și emoționale de răspuns, cu efectele lor.
La începutul întâlnirii de grup, am avut invitată o doamnă care a trecut prin boală: intervenție chirurgicală, tratament chimioterapeutic și radioterapeutic în urmă cu șapte ani, și care a împărtășit cu pacienții secției, experiența avută și strategiile folosite pentru a depăși fiecare fază a bolii.
Încurajați de exemplul doamnei H.A. am pregătit un cadru specific sărbătorilor care urmează, colindul „sfânt și bun” ne-a așezat în suflet iubirea, speranța, empatia, altruismul; mâinile participanților au lucrat cu multă gingășie decorațiuni ornamentale specifice Crăciunului și care vor împodobi Secția de Oncologie. Preț de câteva ore, cu toți am uitat de grijile care ne apasă, de suferință, și ne-am concentrat atenția și imaginația în realizarea acestor minunate decorațiuni.
Pentru organizarea și desfășurarea activității psihoterapeutice și ocupaționale alese, dorim să mulțumim doamnei dr. Cristiana Ilie, medicul șef al secției, asistentei șefe Florentina Florea, tuturor cadrelor medicale de la oncologie, doamnelor prof. H.A. și B.G. care ne-au coordonat munca de confecționare, Asociației DANIA care a donat materialele pentru decorațiuni și ornamente și mai ales pacienților participanți”, au transmis psihologii, Maria Pavel și Silvia Rusan.