Grevă japoneză la Palatul Copiilor; care sunt revendicările sindicaliștilor / UPDATE: Glad Varga cere lămuriri de la conducerea Ministerului Educației
Profesorii care lucrează la Palatul Copiilor reacționează la situația penibilă în care au fost puși de Guvern, în speță Ministerul Educației. Începând de astăzi, sindicaliștii de la Palat au intrat în grevă japoneză, desfășurându-și activitatea purtând banderole albe.
Update 1 Glad Varga cere lămuriri de la conducerea Ministerului Educației
În aceste condiții, deputatul liberal Glad Varga cere, în Parlament, lămuriri de la conducerea Ministerului Educației, pe care a interpelat-o. „Încă din luna februarie, presa locală a tras un semnal de alarmă cu privire la situația în care a ajuns Palatul Copiilor, în condițiile în care, timp de un an, Ministerul Educației a ajuns în situația să nu mai plătească chiria. Asta, cu toate că, având în vedere zona centrală în care este situat și spațiul pe care îl ocupă, era vorba despre o sumă MODICĂ, de doar 10.300 de lei pe lună. Palatul Copiilor a fost retrocedat, în urmă cu 11 ani, au fost demarate lucrările pentru construirea unui nou sediu, amplasat într-o zonă centrală a municipiului Arad, chiar lângă noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean. În 2008, Ministerul Educației aloca primele fonduri pentru cele două obiective. Sediul IȘJ a fost finalizat însă în 2017, în timp ce Palatul Copiilor mai așteaptă. Inspectoratul Școlar Județean Arad a trimis Palatului Copiilor Arad o înștiințare scrisă în data de 23.09.2019, prin intermediul căreia instituția a fost anunțată că Ministerul Educației Naționale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an școlar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spațiu pentru care să nu se plătească chirie. Trei zile mai târziu, IȘJ vine cu un ultimatum la adresa Palatului Copiilor, somând conducerea instituției ca în termen de șapte zile să comunice ce spații a identificat pentru a se muta. În urma acestor solicitări, Palatul Copiilor a înaintat adrese către Primărie și alte instituții școlare pentru găsirea unor soluții de relocare. Reprezentanții Primăriei susțin însă că nu au posibilitatea legală de a sprijini Palatul, având în vedere că acesta nu a fost trecut de Guvern în subordinea autorităților locale, așa cum au cerut edilii arădeni. Având în vedere cele de mai sus, vă rog să-mi comunicați:
A ajuns Ministerul Educației în pragul falimentului, încât să nu își mai permită să plătească chiria de 10.300 de lei pe lună pentru Palatul Copiilor din Arad?
Ce sumă este necesară pentru finalizarea noului sediu al Palatului?
Când va fi gata acesta, având în vedere că în bugetul pe 2018 a fost alocată suma de 15.000 de lei, iar în bugetul de stat pe 2019 nu a fost alocat nici măcar un leu?”, întreabă Glad Varga, deputat PNL de Arad.
„Biroul Operativ al Sindicatului Democratic Învățământ Arad susține acțiunile întreprinse de colegii noștri, membri de sindicat, de la Palatul Copiilor din Arad, care protestează începând din 1 octombrie 2019, purtând banderole albe, până la rezolvarea problemei privind spațiul în care vor funcționa în anul școlar 2019-2020.
Colegii noștri și cei aproximativ 2000 de elevi înscriși la această instituție sunt puși în situația de a fi evacuați din clădirea de pe Bulevardul Revoluției în care funcționează în prezent, ceea ce a stârnit nemulțumirea firească a tuturor: elevi, părinți, cadre didactice.
Totul a izbucnit din momentul în care Ministerul Educației Naționale nu a mai alocat banii pentru chirie (încă din luna mai), iar Inspectoratul Școlar Județean Arad le-a pus în vedere să identifice o nouă locație în care să funcționeze până la terminarea lucrărilor la imobilul aflat în construcție și nefinalizat, situat lângă Inspectoratul Școlar, termenul de finalizare a lucrărilor fiind anul 2013”, susține Dănuț Ieneșescu, președintele Sindicatului Democratic Învățământ Arad (SDÎ).
La fel cum scriam și noi, Ieneșescu afirmă că nemulțumirile dascălilor și părinților sunt generate și de faptul că spațiile identificate în vederea relocării sunt improprii desfășurării activităților specifice, existând riscul pierderii unor elevi talentați și posibilitatea ca performanțele obținute de către aceștia să aibă de suferit. „Colegii noștri și părinții elevilor așteaptă o clarificare a acestei situații, o soluție concretă din partea MEN, în folosul beneficiarilor educației. În acest sens, este necesară, în regim de urgență, alocarea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la noul sediu al Palatului Copiilor, cât și plata chiriei restante și a chiriei pe viitor până la finalizarea noului sediu”, mai spune liderul SDÎ.
Între timp, nu putem să nu observăm că pe șantierul noului Palat al Copiilor nu se întâmplă nimic.