Ghiba Birta – 100 de ani de învățământ românesc
Colegiul Național Elena Ghiba Birta aniversează anul acesta un veac de existență. De-a lungul celor 100 de ani de ființare, prestigioasa instituție de învățământ arădean a trecut prin mai multe metamorfoze identitare, unele de formă, altele de fond, fiind cunoscută sub diferite denumiri, dintre care amintim: Liceul de Fete Elena Ghiba Birta din Arad (1919-1948), Școala Medie Nr. 2 Arad (1948-1954), Școala Medie Nr. 2 Olga Bancic Arad (1959-1963), Liceul de Cultură Generală Nr. 2 Arad (1970-1974), Liceul Real-Umanist Miron Constantinescu (1974-1977). După Revoluția din 1989, așa cum se cuvenea, unitatea de învățământ a redobândit numele patroanei sale spirituale, Elena Ghiba Birta, urmând ca din anul 2001 să devină Colegiul Național Elena Ghiba Birta.
Centenarul Ghiba Birta a fost sărbătorit printr-un amplu program de activități aniversare, derulate pe parcursul a trei zile. Pentru că misiunea școlii, de la începuturi până azi, este să ofere educație de calitate celor care îi pășesc pragul, acest program nu putea începe altfel decât printr-o serie de activități cu multiple valențe educative, reunite sub genericul Educația unește generații. Nu întâmplător, una dintre activități se numește O școală a diversității, întrucât colegiul arădean are drept repere fundamentale promovarea și susținerea diversității și a pluralismului, deschiderea spre nou, fără ca aceasta să însemne câtuși de puțin negarea valorilor trecutului. Profesorii de la Ghiba știu să selecteze atent și competent ceea ce este de valoare atât în moștenirea didactică, cât și în modelele educative actuale, astfel încât să formeze tineri pregătiți să facă față provocărilor lumii contemporane, conștienți că identitatea lor nu se poate clădi ex nihilo, ci pornind de la rădăcini.
Luni, 20 mai, la Cimitirul Eternitatea din Arad, dascăli, elevi, invitați ai școlii au adus un omagiu, printr-o slujbă de pomenire, celei care, prin generozitatea și credința ei în valorile educației, a făcut posibilă existența acestei instituții de învățământ – Elena Ghiba Birta.
Marți, 21 mai, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad a găzduit Gala Ghiba 100, eveniment de anvergură, care a reunit dascălii și elevii școlii, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Arad, ai administrației locale, ai presei arădene, parteneri ai instituției de învățământ. Directorul colegiului, prof. Eugenia Groșan, a prezentat aspecte legate de trecutul școlii, de prezentul acesteia, dar și de strategiile de menținere a standardelor de calitate în viitor. Ministerul Educației a conferit unității de învățământ Placheta și Diploma aniversară Nicolae Iorga, în semn de recunoaștere a performanțelor acestei școli de referință în învățământul arădean.
Au fost premiați foști directori, profesori, absolvenți, care, într-un mod sau altul, au contribuit la creșterea prestigiului școlii, unii prin activitatea lor la catedră sau în biroul directorial, alții prin realizări notabile în diferite domenii de activitate. Au fost spuse și ascultate 10 povești de succes ale unor oameni de succes, absolvenți de Ghiba, astăzi oameni de știință, profesori universitari, medici de renume, scriitori. De asemenea, scena teatrului s-a dovedit neîncăpătoare când au fost premiați elevii colegiului, care anul acesta s-au distins prin rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare.
În seara zilei de marți, cei mai talentați elevi ai colegiului arădean au exprimat prin limbajul muzicii, al dansului sau al teatrului emoții, gânduri, trăiri la ceas aniversar.
Activitățile aniversare continuă miercuri cu Ziua Porților Deschise, când toți cei interesați au ocazia să viziteze școala, să-i consulte oferta educațională, dar și să participe la numeroase workshopuri, precum: Jocuri video educaționale, GLIDE – oportunități europene, design interior, Spune NU substanțelor care îți pun viața în pericol!, Turneul de tenis E.G.B., Știi să te protejezi online?, Profesor pentru o zi, Experimente și amuzamente chimice, Informatica altfel, Întâlnire cu fizicieni mici și mari, Cine merge la psiholog?, boargames, 1910: emanciparea femeii, Concurs de talente.
La mulți ani Colegiului Național Elena Ghiba Birta!
Evenimentele s-au derulat în cadrul proiectului cultural “Ghiba 100”, finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad, iar coordonatoarele proiectului și ale evenimentului au fost directoarele liceului, Eugenia Groșan și Laura Putnic.