Gheorghe Falcă: „Șomajul printre tineri. Cât ține de Stat, cât ține de mediul privat și cât ține de tinerii înșiși?”
Potrivit europarlamentarului arădean Gheorghe Falcă, România se confruntă cu o problemă acută în ceea ce privește rata șomajului în rândul tinerilor. Datele recente publicate de INS arată că în luna iunie 2024 rata șomajului printre cei cu vârste între 15 și 24 de ani a atins un alarmant 20,5%!
„Este o cifră care ne plasează cu mult peste media UE, de 14,5%,
Asta, în contextul unei piețe a muncii care suferă din cauza deficitului de personal calificat, România importând anual zeci de mii de lucrători din Asia.
Însă, întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: De ce proprii noștri tineri nu sunt pregătiți pentru aceste joburi, sau pentru altele și mai bune? Pentru că, Slavă Domnului, ele există!”, scrie pe Facebook europarlamentarul Gheorghe Falcă.
Falcă este de părere că răspunsul este unul dublu: pe de o parte, avem un sistem educațional care nu ține pasul cu nevoile pieței, iar pe de altă parte există o lipsă de inițiativă și de motivație din partea unor tineri.
„Cred că dacă nu suntem gata să vorbim sincer, nu vom găsi soluții!
Școala, așa cum este ea structurată, pare să fie ruptă de realitatea economică. Curriculumul nu este suficient de flexibil pentru a se adapta la schimbările rapide din tehnologie și industrie, iar tinerii absolvenți se regăsesc adesea nepregătiți!
Dar! Într-o lume unde resursele educaționale sunt mai accesibile ca oricând, scuzele pentru lipsa de formare sunt tot mai puține. Este adevărat că sărăcia și condițiile socio-economice precare pot reprezenta obstacole semnificative, dar există numeroase programe de finanțare, granturi și credite care pot facilita accesul la formare profesională.
Aici intervine și mediul privat, care are un rol crucial în această ecuație. Companiile pot și ar trebui să contribuie activ la pregătirea tinerilor, prin dezvoltarea unor programe de formare profesională care să suplinească lacunele sistemului educațional. Educația privată, fie că vorbim de liceu sau școală de meserii, reprezintă o oportunitate permanentă pentru antreprenori! Nu voi obosi niciodată să amintesc acest lucru.
De asemenea, angajatorii trebuie să își asume și ei responsabilitatea de a motiva tinerii să participe la aceste programe și să își dezvolte abilitățile necesare. Ei pot face acest lucru prin oferirea de stagii de practică, mentorat și programe de dezvoltare profesională continuă.
Pe de altă parte, tinerii trebuie să își asume responsabilitatea propriului lor viitor.
---------
Într-o lume din ce în ce mai competitivă, unde competențele și cunoștințele sunt cheia succesului, ei nu își mai pot permite să aștepte ca soluțiile să vină din exterior, de la alții!
Totodată, iar acesta este mesajul meu principal, într-o societate liberă, democratică, tinerii trebuie să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea lor profesională, fiind conștienți că viitorul depinde de eforturile pe care le depun astăzi.
Iar asta, și am mai scris despre acest subiect, indiferent dacă visul lor e să devină David Popovici, Hagi, Nadia Comăneci, Florin Salam, sau cel mai bun sau cea mai bună educatoare, asistent medical, tâmplar, ori pilot din România!
Niciuna dintre persoanele de mai sus nu s-a trezit cu succesul în brațe. Niciuna! Fiecare, pentru tot ce a obținut și indiferent cum definim succesul, în orice domeniu, a trebuit să vrea, să muncească, să fie mai bun sau mai bună azi decât ieri și mai bun sau mai bună decât mii și mii de alți tineri cu speranțe similare!
Între a visa și a avea, există un mic și esențial detaliu: a face!
Și mai am un mesaj pentru cei tineri.
Pentru fiecare David Popovici sau cântăreț, sau fotbalist faimos, există zeci de mii care au încercat și nu au reușit. Nu la acel nivel.
Nimeni nu spune și nu are dreptul să vă spună: nu visa!
Dar dacă visezi, luptă pentru visul tău ca și cum nu ar mai exista altceva pe lume! Nici nu contează ce model ți-ai ales câtă vreme respecți legea, îți plătești taxele și ai ca scop să fii cel puțin la fel de bun sau bună ca și modelul tău!
Iar dacă visezi, nu trebuie să visezi doar la anumite domenii care sunt azi la modă. Mâine nu vor mai fi!
Sunt zecii de mii de tineri fericiți în România pentru care succesul înseamnă un job bun sau o mică firmă, un venit satisfăcător, o familie iubitoare, o vacanță sau două pe an și, da, muncă.
Fără ea, dragi prieteni – desigur, și cu un dram de noroc – nimic nu este posibil.
Cum spunea cineva: pe cum muncesc mai mult, devin tot mai norocos.
Sper ca aceste gânduri să vă fie de folos!”, mai scrie Gheorghe Falcă.
Sursa foto: Facebook Gheorghe Falcă