Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gastronomia sau arta culinară la Bătania, Ungaria (FOTO)

Dacă am spune prin vers „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, am fi banali și s-ar putea să ni se dea și alte exemple în care poezia ceaunelor să se îmbine cu proza din rețete străbune, care nu se dezvăluie. Așa că o să ne folosim de romantismul/leit-motiv din „Corespunderile” lui Charles Baudelaire, în ton cu aroma și savoarea unei zile de vară autumnală: „Parfum, culoare, sunet se n-gână și-și răspund”.

Gastronomia sau arta culinară la Bătania, Ungaria (FOTO)
Comentează 1

Astfel, înainte de miezul zilei, în curtea Casei Românești din preajma Bisericii Ortodoxe din Bătania, Ungaria, s-a dat startul unei noi ediții a Întâlnirii prin gastronomie (un așa-zis Festival/Concurs gastronomic, în care fiecare gătește, gustă, servește și dobândește... la propriu și la figurat... prieteni, experiență și voie bună) a celor  treisprezece etnii care vecuiesc pe acest teritoriu.

Deschiderea oficială a avut loc pe o esplanadă însorită, de către domnul Traian Cresta (purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei).

Au adresat cuvinte de salut asistenței, reprezentanții Serbiei și ai Greciei în Parlamentul Ungariei (care au avut și standuri de resort).

A urmat o sacră Binecuvântare prin glas de slove a  părintelui Florin Olteanu (preot paroh Chitighaz).

O curte bine aleasă a fost locul de dispunere a treizeci și două de standuri/corturi frumos și apetisant aranjate, astfel încât acești „arheologi culinari” prezenți să își  poată oferi măiestria (dar nu și rețetele) celor dornici de o degustare „ca la mama acasă”.

Un ansamblu de jocuri populare al Școlii Generale „Lucian Magdu” (prin  Andrea Szenes) a îmbinat esteticul cu plăcerea gătitului.

Trebuie să subliniem „oferta bogată” a doamnei Mariana Negreu  Vetronè, în sensul că, în calitate de reprezentant  al Alianței pentru românii din Ungaria, dar și fin coorganizator și coordonator al întregilor etape de desfășurare, a oferit cu  gratitudine o  respectuoasă  solicitudine tuturor reprezentanților Autoguvernărilor locale prezente.

E de consemnat, aici, efortul președintelui Autoguvernării locale din Bătania, Gheorghe Mihuț, pentru alte gusturi ofertante și oferite nouă.

Nu putem să trecem cu vederea truda și dăruirea doamnei Julia Mihaéla Birta (președintele Autoguvernării locale Mako) și care ne-a invitat a face parte din această alianță.

Din portofoliul zilei este de subliniat prezența județelor Arad și Timiș (la care, în spiritul coeziunii de grup, s-au alăturat, la orele amiezii, oaspeții din Pecica, Bătania și Arad).

Astfel, Salonul Gutenberg a fost compus din Adina Matei, Eugenia Ponta Pete, Ioan Vasile Marcu, Lucian Gevelegian, Florența Gevelegian, Carmen Marcu, Ștefan Pete, iar conceptul-imagine a fost asigurat de Alin Ștefan Ponta, Mircea Boran și Mircea Irimescu.

Au fost prezenți de asemenea „bucătari” din  Macea cu „Moșteniri măcene”, Lipova (prin Contantin și Dorina Miloș/Apemin Lipova), Nădlac și Sânnicolau Mare (Timiș).

Într-un final fericit, organizatorii, domnul Traian Cresta și Mariana Negreu  Vetronè, au oferit distincții speciale și un obiect din ceramică (o sărăriță/solniță, iată lirismul expresiei... ca sarea în bucate sau ca o îngemânare a poeziei nescris/nerostite a sufletului), în semn de prețuit souvenir. Tot ca un însemn de mulțumire, în fața oficialilor  prezenți, ES Domnul Consul General al României la Gyula, Jula, Florin Trandafir Vasiloni, a Domnului  Gheorghe Cozma, președinte al Autoguvernării pe țară a românilor, a domnului primar al orașului Bătania, Boros Csaba, reprezentanți ai cultelor, ai școlilor și ai Universității arădene  „Aurel Vlaicu”, ai presei și ai altor instituții, doamna Julia Mihaéla Birta a rostit un emoționant discurs, care a avut ca simbol,  îndemnul  la buna conviețuire pe alt pământ (nu cel de baștină).

Bucatele noastre arădene și însuflețirea care ne-a unit cu Mako (Macău) și Bătania au fost binecuvântate de părintele Teodor Marc, paroh al Catedralei Episcopale de la Gyula. Iar când soarele lucitor a dat rază amurgului, liniștea s-a așternut peste Bătania și etniile sale, semn că bisericile le cheamă la împărtășania duminicală.

Considerați salutul nostru (din toate limbile vorbite aici) prin simplul „Mulțumesc!”

În concluzie, evenimentul, cu iz gastronomic, a reunit etniile la un talger de bucate (sarmale, gogoși, pancove, langoși, pită cu unsoare, pită cu zacuscă, mezeluri alese, fainoșag de papricaș, ciorbe, coșerițe cu aranjamente  de flori și fructe/poame  și alte bunătăți, „ca la mama acasă”. Gastronomie și etnie, într o paradă a gusturilor și bucatelor, din sfârâit de arome și gusturi, din fioc, din puiu'mesîi, pentru că „Plăcinta/mâncarea  n-o zgodești/nici preoteasă dacă ești!” (vorba veche a multor etnii). Asta în condițiile în care, ca la orice degustare cu... defilare, o porta-voce de neînlocuit și un adevărat ambasador al imaginii românilor din Bătania, riverani sau stabiliți aici (cu prisosință arădeni), este omul de cultură, sport și artă culinară, Vasile Blidar!

A consemnat:

Florica R. Cândea, membru UZPR, Filiala Arad

Imagine concept: Mircea Boran (președinte Foto Club Arad)

Alin Ștefan Ponta (Pecica)

Galerie foto (10)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite